Povrće koje možete gajiti u saksijama

Mnogi ljudi vole da imaju svoju baštu, ali kad nemaju uslova, odlično rešenje su začini i povrće u saksijama!

Zbog nedostatka bašte ili prostora u svom dvorištu, mnoge osobe su uskraćene i razočarane, jer nemaju uslov za gajenje povrća i začini. Ako je takav i vaš slučaj, imate malu baštu ili balkon, onda povrće možete gajiti u saksijama i žardinjerama.

Postoji izobilje povrća koje može da raste u saksijama. Dakle, sada možete da ispunite svoj san i uzgajate svoje omiljeno povrće, čak i ako nemate veliku baštu. Hajde da pogledamo koje vrsta povrća mogu da rastu u saksijama na vašem balkonu ili prozoru:

1. Pasulj

Pasulj je jedna od vrsta povrća koja se najbolje uzgaja u saksijama. Da bi negovali pasulj u saksiji biće vam potrebna saksija od 30cm dubine. Za bolji razvoj povrća morate proveriti njihovu dubinu korena.

2. Krastavac

Krastavac se može gajiti u saksijama, a seme je najbolje posejati u proleće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Pošto je krastavac puzavica, biljku možete podupreti štapovima ili konopcem. Plodovi su zreli posle 42 dana.

3. Zelena salata

Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u saksijama. Sve što je potrebno je uzeti malo plodne zemlje i dodati seme. Zemlja mora biti vlažna, a prilikom sadnje ostavite 20 cm razmaka između sadnica. Zelena salata izgleda vrlo dekorativno, poput zelenog cveta, pa je možete zasaditi u zasebnim saksijama.

4. Šargarepa

Najbolje sorte šargarepe za sadnju u saksijama su kratke – bejbi šargarepe. Opredelite se za dublje saksije ako želite da rastu duže biljke. Redovno zalivanje je neophodno.

5. Cvekla

Cvekla takođe uspeva u saksijama. Potrebna vam je saksija od najmanje 30cm dubine, tako da vaša biljka može slobodno da raste.

6. Patlidžan

Za gajenje patlidžana vam nije potrebna mnogo duboka saksija. Potrebna je hranljiva zemlja, a da bi patlidžan održali u saksiji morate da vežete biljku na kolac.

8. Sorte kupusa

Kupus, karfiol i brokoli su vrste povrća koje rastu najbolje u saksijama.

9. Grašak

Da bi uzgajali grašak u saksiji, potrebna vam je saksija dubine 30 cm, a možete saditi do 6 biljaka graška u istom loncu.

10. Krompir

Krompir je jedna od najboljih vrsta korenastog povrća. Za 3-4 krompira potrebna vam je saksija dubine oko 30cm.

12. Paradajz

Možete zasaditi neke patuljaste sorte paradajza kao što je "čeri paradajz". Za ovu vrstu paradajza potrebna vam je saksija do 15 cm dubine, dok su vam za druge vrste paradajza potrebne saksije dubine oko 30 cm.

13. Rotkvice

Da bi rotkvice lepo rasle u vašim saksijama potrebno je da, raspršite seme rotkvice u malom loncu i pažljivo održavate vlažnost zemljišta.

Sada kada znamo koje to vrste povrća možemo imati na našem balkonu, evo šta je neophodno obezbediti biljkama kako bi se pravilno razvijale:

BIRANJE POSUDE

Za svaku vrstu povrća treba odabrati pravu saksiju. Odličan izbor su saksije koje imaju dno sa tacnom u kojoj se sakuplja voda koja je u stalnom dodiru sa zemljom iz saksije i zemlja je upija onda kada je vlaga potrebna biljkama.

ZEMLJA

Baštenska zemlja u sebi sadrži mešavinu svega, ali sadrži i treset koji zadržavaju vlagu i sprečava da mešavina postane previše zbijena.

ĐUBRIVO I PESTICIDI

Za normalan razvoj, biljkama je neophodno đubrivo. Svakih mesec dana možete stavljati đubrivo u granulama u saksije. Ako se pojave štetočine, potrebno je koristiti organske pesticide.

SUNCE

Gde god da gajite povrće, u saksijama, žardinjerama ili na dasci od prozora, neophodno je 5 do 8 sati sunca dnevno.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group