Kroton: rast i nega biljke kod kuće

Više slika

Više slika

Kroton je dekorativna sobna biljka sa lišćem koje je obojeno predivnim „jesenjim“ tonovima.

Listovi mladog cveta obično su svetlo zeleni, ali kako biljka raste cvetovi dobijaju neverovatne šare. Mnoge domaćice ukrašavaju svoju kuću krotonom, jer je veoma dekorativna biljka, nije teška za uzgajanje, a vatromet boja na lišću pretvara ovaj cvet u neku vrstu elegantnog dekora za dom.

Cvetanje obično ne uzrokuje entuzijazam među domaćicama, jer cvetovi nisu upadljivi i lepi. Prema floristima, Kroton je prilično čudna biljka. Sok biljke je otrovan, zato je za vreme nege neophodno staviti rukavice. Velika količina sokova od krotona može izazvati kontaktni dermatitis i povraćanje. Pored jednostavnog prskanja, Krotonu treba periodično brisanje listova vlažnim sunđerom. Tokom proleća i leta uradite ovu proceduru jednom u dve nedelje. Zalivanje treba primenjivati sa vodom na sobnoj temperaturi. Kroton ne voli prolazne sobe. Kada cveta, gubi se puno snage, pa ako želite da vidite lepu i zdravu biljku, onda je najbolje ukloniti cvetove.

Kroton je biljka koja voli svetlost, ali najviše kada je direktna. Što je više svetla vaša biljka će imati izraženije šare na listovima. Najbolje mesto za cvet je severni prozor, gde svetlo preovladava ujutru. Optimalna temperatura za cvet je 20-22 stepena tokom leta i najmanje 16 stepeni u zimskom periodu.

Zalivanje se vrši direktno u zemlji. Zemlja mora biti konstantno malo vlažna, ali ne smete dozvoliti da voda stoji u korenima, što može biti razlog za raspadanje. Voda za navodnjavanje mora biti prethodno filtrirana. Pored pravovremenog navodnjavanja obratite posebnu pažnju na posipanje i brisanje lišća vlažnim sunđerom. U toploj sezoni, organizujte topli tuš za biljku.

Đubrivo i hranjenje je potrebno između aprila i novembra. Da biste to uradili, koristite složena mineralna đubriva koja se stavljaju na prethodno navlaženo zemljište. Postupak se izvodi dva puta mesečno, a zimi - jednom mesečno.

Formiranje prelepe krune biljke postiže se odrezivanjem odraslog cveta. Stvorene cvetne stabljike ili pupoljke poželjno je ukloniti, pošto inferiorni cvet isušuje biljku.

Kroton se mora presađivati dva puta godišnje. Odrasle biljke jednom za dve godine. Kod presađivanja cveta izaberite saksiju koja je za 2 cm šira od prethodne. 

foto: ratatum.com

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group