Kako uzgajati drvo masline kod kuće?

Ovo drvo je stalni element pejzaža Grčke i Španije. Povezano sa suncem, južnom kuhinjom i drevnom Evropom. Naravno, govorimo o maslini.

Istina je da u našoj klimi ne izgleda kao plod, ali je maslina prelepa i stvara atmosferu odmora, gde god da je postavimo. Takođe je veoma lako uzgajati drvo masline!

U svom prirodnom okruženju, odnosno na jugu Evrope, masline se uzgajaju prvenstveno zbog plodova. Rastu u maslinjacima, gde dostižu visinu do 10 metara. U proleće cvetaju sitnim belim cvetovima, a na jesen donose plodove. Masline spadaju u jedna od najdugotrajnijih stabala: u proseku žive nekoliko stotina godina. Najstariji primerci, međutim, dostižu i po nekoliko hiljada godina.  

U našim klimatskim i kućnim uslovima stabla maslina postaju mnogo manja i do 2-3 metra visoka. Ona takođe retko rađaju plodove, pa ih sadimo iz estetskih razloga. Vredi naglasiti da je reč o izuzetno nezahtevnim biljkama.

Maslinovo drvo kod kuće - kako ga zasaditi?

Najbolje je drvo masline zasaditi u saksijama, zahvaljujući kojima, u zavisnosti od sezone, možemo promeniti njihovu lokaciju. Spremna sadnica ili malo drvo može se naći u većini DIY trgovina. Cene zavise od veličine drveta, ali uglavnom sadnice nisu preskupe.

Najvažniji princip uzgoja masline je stvaranje uslova koji su bliski prirodnom. Zemlja treba da bude lagana, propusna, pomalo peskovita. Već od sredine maja stabla masline mogu se uspešno pomeriti i staviti na osunčano mesto u vrtu ili na terasi. Minimalna temperatura na kojoj se drvo masline oseća dobro je oko -2 ° C. Idealna temperatura bi trebalo biti između 20-24 ° C tokom ovog perioda. Zalivanje vodom je obavezno na svakih nekoliko dana, u zavisnosti od količine sunčeve svetlosti i temperature. Što je toplije, potrebno je više vode - ali nikad ne preterujte sa zalivanjem. Uverite se da je zemlja suva pre zalivanja. Mnogo je bolje osušiti je skroz, nego prekomerno navodnjavati zemlju. Lišće nemojte posipati vodom, jer nakon izlaganja suncu može dobiti smeđu boju.

Kada temperatura počne padati ispod nule, maslinovo drvo treba premestiti na dobro osvetljeno mesto. Zbog činjenice da su jesen i zima sezone rasta, sobna temperatura ne bi trebalo da bude previsoka. Idealno je da bude između 4-15 ° C. Tokom ovog perioda, maslinovo drvo je vredno redovno zalivati, ali ipak veoma pažljivo.

Maslinovo drvo kod kuće - obrezivanje

Maslinovo drvo se može formirati obrezivanjem. Najbolje je to raditi nakon vegetacije, tj. u rano proleće. Takva procedura ne samo da daje stablu željeni oblik, već mu pospešuje razmnožavanje i rast.

M.L.

foto:claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group