Kako izabrati orhideje koje cvetaju i koje će vas oduševiti svojom lepotom?

Orhideja je lepa, ali vrlo delikatna biljka. Kako da izaberete cvet koji će procvetati u vašoj kući?

Orhideja je u poslednje vreme postala vrlo popularna, a poznata je po svojim predivnim bojama cvetova. Nažalost, ove biljke često ne uspevaju i brzo uvenu nakon kupovine. Kako izabrati orhideje koje cvetaju i koje će vas oduševiti svojom lepotom na duže vreme?

Ako želite da vas orhideja očarava svojom lepotom što je duže moguće, budite spremi da joj date potrebnu negu i najbolje je da izaberete biljke bez cvetova ili sa zatvorenim pupoljcima.

Stanje korena

Najbolje je kupiti biljku sa jakim i zdravim korenom, jer od korena zavisi kako će se biljka razvijati kasnije. Koreni nisu važni samo za dobijanje cvetova, već su oni uključeni u procesu fotosinteze. Status korena se može prepoznati po njegovoj boji, što nije teško videti u transparentnoj posudi. Za zdrave orhideje karakterističan je zelenkast ili sivkasti koren. Svetle boje korena pokazuju da je biljka u aktivnoj fazi rasta. Suprotno tome, šuplji koreni su znak nedostatka odgovarajuće nege orhideja.

Stanje lišća

Pored korena, morate pažljivo proveriti stanje listova. Lišče zdrave orhideje je svetlo zelene boje dok poleđina lista ima nežnu crvenu nijansu. Nemojte kupovati biljke sa mlitavim listovima, naročito ako imaju beličast lepljiv plaket. Tamno lišće orhideja govori o nedostatku sunčeve svetlosti, crveno ili žuto o njegovom višku. Ako su listovi naborani ili izgledaju kao harmonika, orhideji nedostaje vlaga. Bogatstvo pega na lišća ukazuje da je biljka napadnuta malim štetočinama.

Stanje pupoljaka

Kada birate orhideju, preporučljivo je da obratiti pažnju na one koje, pored cveća, još uvek imaju nerascvetane pupoljke. Cvetovi zdrave orhideje su sveži i elastični. Nije preporučljivo da kupujete biljku ukoliko je cvet prekriven crnim tačkicama i mrljama.

Nega biljke

Važno je ne samo da znate kako da izaberete orhideju, već i kako da obezbedite odgovarajuće uslove za razvoj. Dobra i pravilna nega je jedini način da vas orhideja oduševljava svojom lepotom dugi niz godina.

Za tu svrhu je potrebno da sklonite saksiju sa biljkom od promaje i direktne sunčeve svetlosti, što može dovesti do opekotina na lišću. Morate biti oprezni sa zalivanjem, jer preplavljeno zemljište može da uništi biljku. Tokom leta, orhideja može da se zaliva 2-3 puta nedeljno, a u zimskom periodu 1 ili 2 puta nedeljno. Poželjno je da za zalivanje biljke koristite meku vodu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group