Kako da napravite sopstveni japanski Zen vrt u bašti

Zar ne bi bilo divno da imate mesto gde ćete moći da se odmorite i osećate spokojno - neki vaš Zen?

Upravo ćete to dobiti kada stvorite vaš sopstveni japanski vrt

Japanski vrtovi su napravljeni kako bi bili prostor za meditaciju i uživanje. Sve je počelo kao mali prostor koji se pravio za elitu Japana, da bi se sklonili od ratova i bili u miru; a sada je to način života i duboko ukorenjena kultura.

Zbog toga nije teško razumeti zašto je ideja o japanskom vrtu toliko značajna. U svetu, gde se sve kreće brzo i u životu gde su i najmanje sitnice stresne - imati mesto za „produvavanje“ misli i pronalaženje inspiracije je mnogo bitno nego ikada pre.

Iako izgled japanskog vrta varira u zavisnosti od toga ko ga pravi, teorija pravljenja ovog vrta bi trebala da bude ista: Kreiranje sopstvenog Zen raja.

Za početak naučite osnove japanskog vrta 

Postoji mali broj ljudi (između 100 i 200) koji su napravili japanski vrt u njegovoj pravoj formi. Da biste vi uspeli makar približno da ga napravite ili da dobijete inspiraciju iz ovog stila - morate prvo naučiti osnove.

Prvi tip japanskog vrta, koji želite, je kamena bašta koja obično uključuje i elemente sa peskom. Ova forma nema elemente vode i dizajnirana je da predstavlja planine i reke.  U šljunkovitom pesku se prave oblici koji su simbol reke, dok kamen postavljen na pesku simbolizuje planine.

Sledeći tip Zen bašte koji možete da napravite predstavlja baštu mahovine. Mahovina u Japanu uspeva u prirodno vlažnoj i kišovitoj klimi, a interesantno je da mahovini i ne treba mnogo vode da bi cvetala. Ovo znači da se može lako zasaditi u baštama, u različitim regionima. Bašte sa mahovinom uspostavljaju meki i izbalansirani osećaj koji daju komfor preopterećenom umu i telu.

Važno je da zapamtite da je svaki vrt/bašta odraz japanske kulture, vaš sopstveni Zen vrt može biti hibrid smirenosti koji vam se „obraća“. Bilo da se odlučite za kamen, mahovinu ili za baštu sa ribnjakom, svrha mora biti čist - Zen.

Ostanite verni prema kulturi japanskog vrta
 

Ako je vaš cilj da napravite pravi japanski vrt, trebaće vam malo edukacije kako bi ste ostali „lojalni“ kulturi ove predivne kreacije. Iako su primamljive kliše ideje o tome kako bi bašta trebalo da izgleda, mnoge od tih usvojenih ideja dolaze iz kineske kulture. Crveno cveće koje visi ili mali mostovi koji prekrivaju potočiće su u stvari potiču iz kineske kulture, a često se zamenjuju za japansku.

Mnogi japanski vrtovi su poprimili takve karakteristike, ali prava replika ne treba da ima sjajne i svetle boje. Korišćenje samo jedne nijanse zelene je najbolja odluka, ali i najčešće korišćena paleta.

Kada je reč o cveću, potrebno je znati njihovu ulogu u vrtu i „putovanju“ kroz Zen. Cveće može biti šareno, ali ne mnogo kako ne bi odvlačilo pažnju. Japanska tradicija dozvoljava cveće samo da bi malo naglasilo zelenu boju i izbalansiralo boju bašte.

Glavna stavka bašte je njeno aranžiranje, svaki detalj predstavlja simbol i sve mora da ima svrhu.

Samo jednostavnije i manje
 

Suština japanskog vrta nije da bude što veće i što bolje. Ostavite sa strane sjaj i glamur; ovi vrtovi treba da predstavljaju jednostavnost i svrhu. Iz ovih razloga, održavati dizajn vrta malim i jednostavnim vodi do uspešne završnice i prostora.

Koristeći materijale koji predstavljaju jednostavnost je odličan prvi korak. Na primer, bambusova ograda koja bi okruživala vaš vrt, bio bi prirodan i lak način da povećate značaj vašeg vrta.

Nemojte osećati pritisak da morate da uklapate mnogo različitih biljaka u vašoj bašti. Koristeći samo dve ili tri bitne mahovine ili puzavice nisu samo lak način da održavate vrt, već će i njegov izgled biti jednostavan.

Sprovedite malo istraživanje
 

Kreiranje sopstvenog japanskog vrta može izgledati kao jednostavna ideja, ali u stvari nije. To je umetnička forma koja se mora prostudirati da bi bila savršena. Srećom, ovakvi vrtovi se vole i ima ih oduvek, tako da su izvori nepresušni za one koji žele da stvore svoju Zen oazu. Nemojte oklevati da pogledate radove drugih. Gledati šta su dizajneri napravili u prošlosti, može biti odlična inspiracija za budućnost. Japanski vrtovi su izgrađeni na očekivanju smirenosti i inspiracije.

Razumevanjem antičkih temelja japanskih vrtova je najbolji početak kada je reč o uključivanju jednog u vaš dom. Kombinacija kulture i tradicije je neophodna kada razmišljate o kreiranju Zen prostora. Napravite korak napred i pogledajte vašu baštu iz drugačijeg ugla, kako biste dobili najbolje rezulatate.

Za pravljenje ovog umetničkod dela je potrebno dosta vremena, ali su prednosti japasnkog vrta značajne na kraju rada. Ne samo da ćete imati prostor koji će vam donositi mir, već ćete i naučiti istoriju iza svog dizajna, koji će vašem vrtu dati značaj i svrhu, baziranu na duboko ukorenjenoj istoriji kulture.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group