Kako aspirin zaista deluje na naše biljke

Većina nas je verovatno mnogo puta čula da su naše bake ili mama koristile ljuske od jaja, pepeo, kore od banane, talog kafe i aspirin kako bi poboljšale rast biljaka.

Stare domaćice tvrde da sve ovo čudesno deluje na biljke. Povodom svih ovih informacija odlučili smo da malo istražimo i pomoći vam da otkrijete istinu ili laž o upotrebi takvih sastojaka za naše biljke.

Počinjemo sa aspirinom gde su stvari veoma jednostavne. Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu, supstancu izvedenu iz salicilne kiseline. To je hemijsko jedinjenje koje proizvode specifične biljke kao što je vrba.

Poljoprivredna istraživanja su pokazala da salicilna kiselina igra višestruku ulogu u fiziologiji biljaka. Aspirin utiče na cvetanje, povećanje površine lista i koren biljaka. Utvrđen je i njegov pozitivan efekat na proces fotosinteze i na jačanje odbrambenog sistema biljaka.

Pre nego što požurite da nahranite sve svoje biljke aspirinom, zapamtite da je važna doza aspirina koju kositite. Možete ga bezbedno rastvoriti u 5 litara vode i jednom mesečno zalivati koren biljke. Aspirin takođe pomaže kod rezanog cveća da duže ostane sveže u vazi. Samo rastvorite jedan ili pola aspirina u vodi u zavisnosti od veličine vaše vaze.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group