Kada je najbolje orezati magnoliju

Više slika

Više slika

Magnoliju sa pravom nazivaju kraljicom proleća.

Ova biljka ima veoma lepu krošnju i raskošne mirisne cvetove. Zbog toga je čest ukras dvorišta i vrtova. Ime je dobila po botaničaru Pjeru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da prikuplja najlepše biljke za versajski vrt. Godine 1740. stigla je u Evropu i od tada postala omiljena biljka mnogih ljudi.

Dolaskom prolećne sezone u mnogim vrtovima možete videti rascvetane magnolije. Zanimljivo je da one cvetaju pre listanja, u rano proleće, a zatim cvetaju manjim intezitetom tokom leta. Najčešće cvetaju u beloj, ružičastoj i purpurnoj boji.

Magnolije najbolje uspevaju u polusenci, na mestu koje je zaštićeno od mrazeva i hladnih vetrova. Magnoliju nije poželjno saditi sa ostalim biljkama. Sadite je samostalno, ili na dovoljno velikom razmaku od ostalih biljaka, kako bi imala dovoljno mesta da se razvije i u cvetanju zasija punim sjajem. Ovo se posebno odnosi na magnolije koje cvetaju u proleće.

Kada govorimo o orezivanju važno je znati da se magnolija ne sme orezivati u jesen ili u zimu. Magnolije se orezuju odmah nakon prvog talasa cvetanja tj. u proleće. Nikada nemojte uklanjati više od jedne trećine magnolije. Orezivanje je veliki stres za biljku, pa je nakon toga podložna bolestima i štetočinama. Najbolji način je redovno uklanjanje pojedinih izdanaka tokom perioda od više godina. Takođe, ako uočite oštećene, bolesne ili suve grane nemojte oklevati da ih odsečete u bilo koje doba godine. Grane odsečene u periodu cvetanja izazvaće ubrzano opadanje pupoljaka i cvetova jer u tom periodu biljka svu svoju energiju usmeri na cvetove. Prilikom šišanja mladih biljaka zadržite prirodni oblik drveta magnolije.

Magnolija se razmnožava reznicama, semenom ili kalemljenjem. Ovo prelepo drvo će ulepšati vaš vrt i zato ne propustite da imate ovu predivnu biljku.

Prema feng šui-ju magnolija takođe ima simbolično značenje. Ukoliko je posađena ispred kuće privlači pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće pokazuje na povećanje bogatstva.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group