Enterijer - Bašta

Inspirativne ideje za stvaranje opuštajućeg japanskog vrta

Japanski dekor je prepoznatljiv, ne samo po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji, već i po vrlo zadivljujućem minimalizmu.

Japanski vrtovi imaju neverovatnu moć isticanja lepote u jednostavnim stvarima. Osim toga, vrlo talentovani japanski dizajneri uspevaju da na fascinantan način pomešaju moderan kućni dekor sa prirodom koja ga okružuje.

Tradicionalne japanske bašte i dvorišta, pomešani sa minimalističkim okruženjem, izgledaju neverovatno skladno i opuštajuće. Jezerca, mahovina i travnjaci sa fontanama i detaljima od bambusa, izgledaju kao predivna relaksirajuća oaza u koju je zadovoljstvo zakoračiti. Iznenađujuće je videti kako se deo prirode sasvim skladno stapa sa modernim dizajnom.

Japanska bašta je miran prostor bez suvišnih elemenata u kojoj se sve savršeno izbalansirano. Započnite s toga sa mahovinom, koja je osnova, i koju možete da iskombinujete sa travom i zelenilom koje vam se dopada. Ipak, imajte na umu da ne treba da sadite previše. Vaš izbor može da bude jedno stablo ili nekoliko manjih i većih stabala tipičnih za japanske bašte. Osim toga, ako želite mirniji izgled prostora, možete i da preskočite drveće i odaberete samo žbunasto bilje. Cveće nije baš mnogo popularno u japanskom vrtu, izuzev cvetnog žbunja, tako da njega zaobiđite ili ciljajte na Sakura drvo.

Japanski vrt je nezamisliv bez stena i šljunka. Pri oblikovanju pejzaža japanske bašte, velike stene daju formu, a šljunak finalni dodir. Zahvaljujući većem kamenju i stenama, možete napraviti stezu ili gazišta u vrtu, a šljunak možete iskoristiti za dekoraciju prostora.

Mir, tišina i harmonija, glavne su odlike japanskog vrta.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group