Frezija - sve što treba znati o ovom mirisnom cveću

Frezije imaju neverovatan miris i prelepe, nežne cvetove. Kako ih uzgajati u saksiji ili u bašti?

Frezije potiču iz južne Afrike i popularne su u celom svetu. Najčešće su poznate kao biljke iz plastenika, koje se uzgajaju za rezano cveće. Manje poznata je baštenska frezija. To je biljka sa lepim, efektnim, zvonastim cvetovima sa intenzivnom aromom i raznim bojama. Boja cveta frezije takođe može imati neko skriveno značenje. Crvene frezije povezane su sa činjenicom da neko uživa u prisustvu osobe nadarene cvećem, žuta boja je ljubomora, a bela - nevinost.

Vrtna frezija i frezija u saksijama - razlike

Frezije u vrtu mogu da imaju različite boje cveća: crvena, bela, narandžasta, ljubičasta, ružičasta i žuta. Ima karakterističan, slatkast miris, zbog čega se preporučuje za sadnju oko prozora kuća. Cvetovi sa svetlim bojama, na primer, bele frezije imaju najintenzivniji miris. Uzgoj u bašti nije jednostavan i preporučuje se iskusnim uzgajivačima. Frezija cveta manje obilno u našoj klimi. Veoma je osetljiva na hladno vreme i promene temperature. Bolje rezultate u cvatnji postižu frezije iz saksije koje se uzgajaju kod kuće ili na balkonima. Oni se mogu mnogo lakše zaštititi od hladnoće kada se temperatura naglo promeni. Frezija je takođe osetljiva na nestašicu vode i vetar.

Vrtna frezija je biljka lukovica koja ne zimi u zemlji. Tako da je takođe teško kada treba iskopati lukovice frezije iz zemlje u pravo vreme i čuvati ih do sledeće godine. Biljka dostiže visinu od 30-45 centimetara. Freziju u saksiji je lakše negovati, jer ostaje u posudi sve vreme, čak i nakon što se lišće osuši. Biljka ulazi u period mirovanja, na jesen joj više nije potrebno zalivanje. Ako gajite freziju kod kuće biljka zahteva hladno mesto (oko 10-15 stepeni Celzijusa), sa pristupom svetlosti. U ovom trenutku biljka nakuplja hranjive materije za sledeću godinu života. Sadnja u saksiju je definitivno lakša i manje naporna.

Frezije posađene u bašti zahtevaju pažljivo praćenje uslova i kontrolu temperature okoline.

Kada posaditi freziju?

Frezije iz staklenika imaju mogućnost cvetanja tokom cele godine. Ako se u vrtu uzgajaju, lukovice se sade u tlo odmah nakon prvog mraza. Period cvetanja tada pada jula i avgusta. U kućnim uslovima, za gajenje je potrebna saksija minimalnog prečnika od 30 centimetara. U njoj se može posaditi 5 lukovica frezije. Zemlja treba biti rastresita, plodna. Saksija sa rupama biće propusna za vodu. Sloj kamenja na dnu važan je za obezbeđivanje drenaže. Sadnja lukovica frezije u saksije vrši se na kraju avgusta i septembra. Nakon nekoliko nedelja uslediće ukorenjenje i lišće će početi da raste tokom cele zime. Kada započne period klijanja, tada treba započeti zalivanje biljke. Još jedan datum za sadnju u saksije je april i maj. Ovo je najbolje vreme za sadnju frezije koja će cvetati na balkonima i terasama.

Kako uzgajati frezije?

Baštenske frezije rastu samo na sunčanim lokacijama, a slabije uspevaju u delimičnoj senci. Moraju imati idealne uslove tla, plodno, dobro drenirano tlo. Ako u vrtu ima nepropusno tlo, onda pre sadnje frezije morate iskopati posebnu rupu do dubine od 20 centimetara i napuniti je kompostom. Zemljište treba da bude neutralno ili blago kiselo. Lukovice su posađene u rupama u zemlji dubokim 7 cm. Udaljenost između njih trebalo bi biti oko 10 centimetara. Zalivajte biljku redovno, od prvog lišća do kraja vegetacijske sezone. Upotreba tečnog kombinovanog đubriva će takođe dobro funkcionisati. Frezije se razmnožavaju lukovicama ili semenkama. Međutim, setva semenom je teža.

 claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group