Anthurium - neobična biljka u vašem domu

Ako volite egzotične biljke, onda ćete sigurno biti zainteresovani za lep Anthurium.

Ali, kako bi uživali u njegovoj lepoti cele godine, morate da pravilno brinete o njemu.

Anthurium je rod zimzelenog drveća iz porodice Araceae. Postoji oko 900 vrsta Anthuriuma. Biljka raste uglavnom u tropskim i suptropskim geografskim širinama. Izgled zavisi od određenih vrsta, ali cvetovi su obično lepi i svetli. Boja može da varira od bele ili svetlo roze do boje burgundca, ili čak zelene. Miris takođe zavisi od specifičnog oblika cveta, ali vredi napomenuti da neki cvetovi odišu veoma oštrim mirisom. Površina lišća i cveta je obično sjajna.

Anthurium se ponekad nazivaju "jezici vatre" ili "Flamingo cvet." Takođe je poznat i pod nazivom "muška sreća", i povezan je sa sujeverjem, prema kojem biljka može dati jaču slobodu seksa, hrabrost, odlučnost, snagu i neke druge kvalitete muškarcima.

Kako gajimo Anthurium od izdanaka?

Nožem nežno odvojite izdanak i stavite ga u zemlju. Redovno ga zalivajte, ali ne dozvolite previše vlage. Saksija treba da odgovara veličini biljke. Ali, ako želite da stimulišete formiranje novih izdanaka, onda zasadite biljku u veću saksiju. U malim posudama ćete imti aktivno cvetanje. Preporučljivo je da izaberete plastičnu, prilično široku i nisku saksiju.

Idealno zemljište za rast i razvoj Anthuriuma je slabo kiselo zemljište vrednosti pH 5,5-6,5. Možete koristiti posebno zemljište za orhideje. Ali, takođe možete pripremiti mešavinu od humusa, treseta i rečnog peska. Takođe možete da dodate malo polomljene cigle ili uglja, koji povećavaji propustljivost zemljišta.

Možete da stavite biljku na prozoru, ali prvo zatvoriti zavese i zaštitie cveće od direktne sunčeve svetlosti. Nije preporučljivo da postavite biljku u blizini klima uređaja i grejača. I zapamtite da je ova biljka otrovna, pa je stavite dalje od kućnih ljubimaca i dece.

Optimalno za rast anthuriuma se smatra temperatura u rasponu 20-25 stepeni. Ali u hladnoj sezoni, može pasti na 17-18 stepeni.

Anthurium je biljka koji voli svetlo, ali direktna sunčeva svetlost može da je isuši, tako da svetlost treba da bude rasuta, ali dovoljna. Preporučljivo je da se stavi saksija na istočnoj ili zapadnoj strani vaše kuće ili stana. Kao i sve tropske biljke, Anthurium voli visoku vlažnost.

Nega podrazumeva redovno zalivanje. Tokom leta bi trebalo da zalivate biljku jednom na tri dana, gornji sloj tla mora biti suv. Zimi je dovoljno zalivanje jednom nedeljno.

Uživajte u lepoti jedinstvenog Anthuriuma.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group