Stvorite oazu mira uz naše savete za uređenje bašte

Više slika

Više slika

Idealno uređena bašta, terasa ili dvorište treba da vam pruži neophodni mir i odmor.

Vaše bašta treba da bude mesto, gde ćete se skloniti od svakodnevnih obaveza, posla i stresa i gde možete napuniti svoje baterije. To je mesto za uživanje, druženje i okupljanje.

U nastavku vam otkrivamo 7 saveta za uređenje vašeg baštenskog kutka.

Ne pretrpavajte prostor biljkama

Biljke i cveće svaki spoljni prostor čine lepšim, ali tanka linija deli prelepu bogatu, baštu bujne vegeatcije od bašte, gde se lišće i grane biljaka prepliću i gde stabljike prave zbrku. Zato, pažljivo isplanirajte koje vrste ćete da zasadite i gde. Podelite prostor, kako bi svaka biljka imala dovoljno prostora da raste i da se razvija, a ne da se za prostor, vodu i sunce bori sa drugim biljkama.

Uklonite korov

Redovno održavajte baštu, tako što ćete je okopavati, zalivati i čupati korov. Bašta zarasla u korov je neugodan prizor, koji govori o aljkavosti i nemarnosti.  

Ne zanemarite osvetljenje

Osvetljenje će baštu pretvoriti u pravi raj. Romantično, suptilno i nenametljivo osvetljenje koje dolazi od baštenskih lampi, tokom noći daće vašoj oazi mira dodatni šarm. I tokom toplih dana, u predivno osvetljenoj bašti noću možete praviti koktele i žurke.

Redovno čistite stepenice

Stepenice, koje se nalaze u bašti, a koje vode u vaš dom redovno čistite, kako biste uklonili sve kamenčiće, zemlju, lišće i travu.

Ofarbajte kapiju

Kada mislite na baštu, možda ne pomislite odmah na kapiju, ali ona je ipak njen nerazdvojni deo, koji vodi u vašu baštu. Zato, ako je boja kapije izbledela pod uticajem sunca, vetra ili kiše, ofarbajte kapiju kako bi izgledala sveže i kao nova. To će celoj bašti dati potpuno novi izgled.

Ne ostavljajte baštenski alat napolju

Kada završite se uređivanjem, alat, metlu, makaze, lopate ili grabulje ne ostavljate na vidno mesto, nego ih vratite u posebni deo određen za alat. Nemojte da zaboravite i da smotate crevo za zalivanje, kako bi travnjak bio uredan.

Dajte dvorištu lični pečat

Dvorište odnosno bašta ili terasa trebalo bi da odslikavaju vaš lični stil i da se slažu sa uređenjem vašeg doma. Zato se slobodno poigrajte sa baštenskim nameštajem, eksperimentišite sa stilovima i neka unutrašnji i spoljašnji prostor čine stilsku zaokruženu celinu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group