5 ideja za stvaranje mirnog kutka u malom dvorištu

Miran kutak u malom dvorištu može postati oaza spokoja i inspiracije...

Bez obzira jeste li ljubitelj prirode, zaljubljenik u umetnost ili jednostavno tražite mesto za opuštanje i relaksaciju, stvaranje mirnog kutka u vašem dvorištu može biti revolucionaran korak ka unutrašnjem miru i blagostanju. Kroz pažljivo planiranje i kreativno uređenje, čak i najmanji prostor može se pretvoriti u ugodan kutak koji poziva na opuštanje i revitalizaciju.

Dakle, ideja je da stvorite mesto za relaksaciju koje je jednako funkcionalno koliko je i estetski lepo. A evo kako to možete najlakše postići.

DAJTE PROSTORU FUNKCIJU

Jedan od načina da prostoru date privlačan izgled je da mu odredite funkciju. Počnite od toga kako razmišljate; u kom pravcu želite da iskoristite vaš eksterijer. Možda će veliki sto za ručavanje biti suština za letnje ručkove u dvorištu ili ste ipak za prostor u kojem možete da sedite, ležite i uživate? U zavisnosti od toga koliko je prostora dostupno, možete se držati jedne glavne funkcije dvorišta ili ga podeliti na više odvojenih delova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chip (@chipsgardens)

RAZMIŠLJAJTE VERTIKALNO

Pošto je neizvesno da li ćete moći da dodate više širine u vaše malo dvorište, jedini izbor koji vam ostaje je da stvorite iluzuju većeg prostora tako što ćete ići u visinu. Vertikalno uređenje će „oduzimati“ pogled ka gore dok razgledate dvorište i samim tim će ono izgledati prostranije. Iskoristite više vrsta biljaka, različitih visina kako biste imali lepši vizuelni osećaj. Najbolji izbor su visoke biljke, kao što je drveće sa gustom krošnjom, višegodišnje biljke, puzavice... Njih možete kombinovati sa biljkama kratkog stabla, da biste dobili joše lepši izgled i dubinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sally S. (@sallypictures)

DODAJTE JARKE BOJE

Mala dvorišta imaju manje mogućnosti za dodavanje raznovrsnih stvari koje su primetne, kao što je šareno cveće, baštenski nameštaj itd. Međutim, dodavanjem jarkih boja, možete da stvorite odličan efekat. Dovoljno je da na stolice ili ljuljašku (ako je imate) stavite šarene jastučiće jarkih boja koje će zaseniti sve i biti u prvom planu. Ali se nemojte ustručavati da ovakvo slično rešenje pronađete i u prirodi. Cveće koje cveta je idealan način da dodate snažan utisak boja na bilo koji spoljašnji prostor. Za bolji izgled, fokusirajte se na dve do tri boje i sa tom paletom dekorišite celo dvorište.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ideal Home (@idealhomeuk)

INSISTIRAJTE NA JEDNOSTAVNOSTI

Ko god da je rekao „manje je više“, sigurno je imao mnogo dobrih ideja za uređenje malih dvorišta. Pošto je samo mali prostor dostupan, lakše je uvideti sve što isti pruža. Usmerite vaš dizajn tako što ćete dekor svesti na minimalan nivo. Budite sigurni da vaša bašta ima sve što vam je preko potrebno i da je cveće lepo održavano. Ako imate decu koja ostavljaju igračke u dvorištu, malo ih ohrabrite da ih skupljaju za sobom ili im odredite jedno mesto na kojem mogu da ih odlažu.

ISTAKNITE CENTRALNE TAČKE STAZICAMA

Kada ljudi prvi put vide prostor, trude se da ga pogledaju kao jednu celinu, što je jedan od najbržih načina da shvatite koliko vam je malo prostora zaista dostupno. Možete promeniti tu percepciju, dodavanjem snažne centralne tačke. Napravite putić od kamena koji će jasno definisati osećaj kretanja kroz prostor. Ako ste se odlučili da podelite dvorište na nekoliko delova, potrudite se da napravite nekoliko putića koji vode do svakog dela.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group