Zdravo piće koje vam uništava zube

Ako ste mislili da su gazirani sokovi i kafa najveći neprijatelji zdravlja i lepote zuba, moraćemo da vas razočaramo.

Prema rečima stomatologa postoji jedno piće, koje je i više nego zdravo za naš organizam ali bi moglo da bude štetno po vaše zube. Štaviše ne radi se o fabrički proizvedenim sokovima, kao ni o svim onim koji u sebi imaju veliku količinu šećera. Šta je dakle u pitanju?

LIMUNADA

Ceđenje limuna i dodavanje čaši sa vodom ili mešanje limunovog soka sa toplom vodom, predstavlja dobar način podsticanja vašeg imuniteta. Međutim stomatolozi upozoravaju da voda u kombinaciji sa bilo kojim citrusom – pomorandžom, limetom, limunom ili grepjom može naštetiti vašim zubima erozijom gleđi.

Erozija predstavlja gubitak zubne gleđi, koja najčešće nastaje napadaom kiseline. Kada se gleđ istroši, osetljivi slojevi zuba ispod njega su izloženi napadu bakterija. Ovo stanje dovodi do osetljivosti zuba, objašnjavaju stomatolozi. Kisela hrana i pića mogu u velikoj meri da doprinesu eroziji zubne gleđi. Ako redovno pijete ovakve napitke ili jedete kiselu hranu zubna gleđ sve više erodira, postaje tanja i omogućava da dentin koji leži ispod nje bude vidljiviji. U ovakvom slučaju zubi izgledaju udubljeno i imaju izraženu žutu boju. Takođe grublji su na dodir kada preko njih pređete jezikom.

Zubi kod kojih je oštećena zubna gleđ u velikoj su opasnosti da u kratkom roku podlegnu napadu karijesa i da izgube svoju fukciju. Sadržaj kiseline u limunovom soku znatno je veći od onog u drugim pićima koja često povezujemo sa oštećenjima zuba kao što su soda, vino, kafa, čaj. Međutim, kako bi u isto vreme u svoj organizam unosili vitamine koje u sebi sadrži limun i drugi citrusi i imali jake i zdrave zube, postoji jednostavka taktika koju možete da primenite.

Stomatolozi savetuju da:

  • operete zube pre ispijanja soka od limuna

  • pijete isključivo sokove od sveže ceđenog limuna

  • pijete ih isključivo na slamku

  • isperete usta vodicom za ispiranje nakon što ste završili sa osvežavajućim napitkom

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group