Zauvek mladi: 3 faktora starenja mozga koji se lako eliminišu

Da li je moguće prevariti vreme i starost i držati um mladim sve do zrele starosti?

Naučnici otkrivaju sve više dokaza da starenje mozga pokreće proces starenja celog organizma: smanjenje aktivnosti neurona tokom vremena inhibira hormonske procese, a one zauzvrat utiču na metabolizam i brzinu obnavljanja ćelija. Zbog toga mehanizam koji usporava ili potpuno zaustavlja starenje ćelija mozga postaće sveti Gral.

Dok se istraživači bore sa njegovom pretragom, možemo samo malo vremena da iskoristimo eliminisanjem ili minimiziranjem poznatih faktora starenja mozga.

Loše navike

Alkohol, pušenje, višak soli i ostale loše navike zaista dovode do približavanja starosne dobi - ovo nije preterivanje. Sve zbog negativnog uticaja na krvne sudove, a time i na snabdevanje krvi u mozgu. Ali najsnažniji udarac za neurone izaziva marihuana. Američki naučnici sa Univerziteta Johns Hopkins i Kalifornijskog univerziteta u San Francisku objavili su u časopisu Journal of Alzheimer rezultate studije provedene na uzorku od 30 hiljada ispitanika starosne dobi od 9 do 105 godina i identifikovali glavne faktore starenja. Ispostavilo se da kanabis deluje na mozak destruktivno kao šizofrenija i zauzima iskreno drugo mesto u rangiranju glavnih neprijatelja zdravog uma i jake memorije.


Stres

"Sve bolesti su na nervnoj bazi", rekle su nam majke i bake. Moderni naučnici potvrđuju da su u pravu: ispostavlja se da kortizol hormon stresa može fizički smanjiti zapreminu mozga i ubrzati njegovo starenje. Visoki nivoi kortizola su loši za hipokampus koji je odgovoran za prostornu memoriju, kao i za memorisanje i zaboravljanje informacija. Oštećenje hipokampusa slabi sposobnost mozga da izdrži efekte kortizola, a tokom vremena i drugi delovi mozga takođe pate od stresa.Lenjost

Ne, ne obeshrabrujemo vas od lenjih vikenda sa sladoledom i omiljenim TV emisijama. Ali zloupotreba takvog slobodnog vremena preti ne samo kilogramima. Činjenica je da nedostatak fizičkog i intelektualnog stresa ubrzava proces starenja mozga, a time i celog tela. Da biste to izbegli, prijavite se za boks ili kurs za strane jezike (ili bolje na oba mesta istovremeno): studiranje, preciznije, proces sticanja novih veština jača neuronske veze mozga, a igranje sportova daje mu krv i "pozitivne" hormone.

M.L.

foto:elle.ru

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group