Zašto za vreme menstruacije žene osećaju bol u grudima

Bolne grudi su simptom sa kojim se suočavaju mnoge devojke i žene.

Koji je razlog za pojavu neugodnosti tokom menstruacije, i kada je potrebno da se brinete zbog toga?

Mnoge devojke i žene osećaju bol u grudima tokom menstrualnog ciklusa. Obično se ova pojava najčešće dešava kod žena tokom ovulacije ili nekoliko dana pre menstruacije. Ali postoje i situacije kada se neprijatnost u grudima oseća i tokom menstruacije. Da li je to normalno?

Da bi odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da shvatite uzrok bola u grudima. Svi znamo da se naš organizam tokom menstrualnog ciklusa priprema za negovanje bebe. Grudi kod žena trpe promene i pripremaju se za dojenje. Povećava se protok krvi i zbog toga žene osećaju da su grudi natečene i osetljive. Možete primetiti blagi porast u veličini. Ukoliko se trudnoća ne dogodi, nelagodnost u grudima polako prestaje, dolazi do ciklusa i grudi se vraćaju u svoju nekadašnju veličinu.

Česte bolove u dojkama lekari nazivaju mastalgija. Ovo nije bolest i prema statističkim podacima od mastalgije pati svaka peta žena u reproduktivnom dobu. Razlog nastanka bola je kompresija nervnih završetaka nabubrenog tkiva.

Ako imate jak bol u dojkama i tokom menstruacije, to može biti znak zdravstvenih problema. Možda su vaše nelagodnosti izazvane:

-  hormonskim poremećajem ili neravnotežom hormona estrogena i progesterona
- raznim vrstama ginekoloških oboljenja (neka od njih se javljaju usled hormonskih poremećaja)
- zbog povrede
- međurebarne neuralgije

U svakom slučaju, za tačno utvrđivanje uzroka bola u grudima treba konsultovati lekara.

Hormonski poremećaj često je posledica hormonalnih lekova, hitne kontracepcije, ili problema endokrinog sistema. Bol u grudima može biti samo jedan od simptoma bolesti i prvo zvono za zabrinutost.

Na primer, mastalgija je takođe posledica nedostatka progesterona, i ukoliko se na vreme ne obratite lekaru, može izazvati druge ozbiljne poremećaje.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group