Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Zašto je svakodnevno istezanje poželjno?

Svi dobro znamo da je istezanje jedan od najjednostavnijih metoda za povećavanje fleksibilnosti...

Ono je važna vežba za svakog sportistu bez obzira na sport kojim se bavi. Ali, da li ste znali da istezanje ima mnogo više benefita od smaog povećanja fleksibilnosti i pripreme za dalje vežbe ili trening? Svakodnevnim istezanjem možete pomoći sebi na više različitih polja, a u nastavku ćemo vam detaljno otkriti kako i zbog čega.

Fleksibilnost

Iako smo već spomenuli da istezanje utiče na fleksibilnost celog tela, nije na odmet uraditi to još jednom. Sa povećanom fleksibilnošću tela ćemo svakodnevne poslove raditi mnogo lakše i udobnije i tako ćemo se sačuvati od bolova u mišićima i kostima koji dolaze sa godinama.

Bolje treniranje

Istezanje je kod aktivnih sportista bitno kako pre, tako i posle vežbanja jer se na taj način otpušta tenzija i relaksiraju mišići, a samim tim poboljšava njihov učinak u vežbama. Posebno je bitno nakon vežbanja kako se ne bi smanjila njihova pokretljivost.

Držanje

Regularnim istezanjem ćete ojačati određene grupe mišića i samim tim poboljšati generalni muskulaturni balans koji je povezan sa dobrim držanjem.

Kada je držanje tela loše, to utiče na muskulaturu čitavog tela i skelet, zbog čega se pojavljuju bolovi u leđima, ramenima, vratu i zglobovima. Popravljanjem držanja ćete se rešiti velikog bola, a jedan korak ka tome jeste istezanje.

Fizičko i mentalno zdravlje

Život je i te kako stresan i retke su osobe koje nikada nisu doživele da se na kraju dana ne osećaju ni malo slomljeno, obeshrabreno i vrlo umorno. Tu vam može pomoći istezanje jer se ono smatra jednom formom mentalne meditacije koja relaksira i oslobađa.

I za kraj, samo se setite koliko prija kada se ujutru protegnete ili u toku dana dok sedite za kompjuterom... Zašto onda to ne biste radili češće i duže?

V.R.

foto: bikeradar.com

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group