Tik Tokeri su oduševljeni efektima smeđeg šuma na anksioznost

TikTok trik zasnovan na nauci!

Koliko god se trudili da se zaštitimo od stresa u svakodnevnom životu, to nije uvek moguće. Zbog toga može doći do hronične anksioznosti i, kao rezultat, poremećaja sna. Verovatno ste čuli za postojanje bele buke ili belog šuma, koji pomaže da se smiri nervni sistem, smanji anksioznost, lakše zaspi i bolje spava.

Međutim, beli šum nije pogodan za sve: dok smenjivanje zvukova različitih frekvencija neke ljude smiruje, druge može samo da ometa i iritira im nervni sistem. U ovom slučaju rešenje je još jedna „obojena“ buka – braon. Evo šta je to i kako može da vam pomogne da smirite nerve i da se nosite sa anksioznošću.

@rnbw.infinity.nikki Is this how most people’s brains feel all the time??! #quiet #brownnoise #autisticadult #asd #stimming ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise

Šta je smeđi šum?

Ova vrsta buke je dobila ime u čast britanskog naučnika Roberta Brauna (na engleskom se njegovo prezime piše Brown, što se takođe prevodi kao „braon“). U 19. veku, Braun je otkrio vrstu kretanja u kom se čvrste čestice nasumično kreću u tečnostima, i izveo matematičku formulu za predviđanje ovih kretanja. Ako koristite ovu formulu za generisanje zvuka, dobijate monotonu niskofrekventnu buku. Smeđi šum podseća na daleku tutnjavu vetra, zvuk surfovanja ili kiše. Zbog činjenice da je smeđi šum mnogo tiši i dublji od belog, bolje ga percipiraju ljudi koji su osetljivi na zvukove visoke frekvencije, što znači da može biti pogodan za one koji ne vole „beli” zvuk.

Kako funkcioniše smeđi šum?

U poslednje vreme, smeđi šum postaje sve popularniji na TikToku, a korisnici koji pate od ADHD-a ili povećane anksioznosti govore u svojim video snimcima kako im slušanje smeđe buke omogućava da se odvrate od neprijatnih misli, smire i bolje opuste. Naravno, bilo bi pogrešno verovati samo blogerima, ali postoje naučne studije koje potvrđuju njihove reči. Tako je 2017. godine časopis Frontiers objavio zajedničku studiju bugarskih i nemačkih naučnika o uticaju različitih buka na ljudsku psihu. Ispostavilo se da buke (istraživači su istraživali braon i ružičastu) ne samo da mogu da prikriju zvučne nadražaje okoline, već, zbog svog monotonog zvuka, smiruju nervni sistem, smanjuju anksioznost i poboljšavaju kvalitet sna.

@beamsoflightnl This is so soothing. Better than white noise imo 🤎 #brownnoise #relax #quietthemind #soothingsounds #peace #dutch #foryou #fypシ ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise

Imajte na umu da upotreba buke nije lek. Prvo, nivo anksioznosti i njeni uzroci mogu biti veoma različiti, a ponekad je moguće izaći na kraj sa njima samo uz pomoć psihoterapije, i nije potrebno očekivati da će buka kiše koja se nalazi na Jutjubu postati dostojna alternativa stručnoj pomoći. Drugo, psiha svake osobe je jedinstvena i funkcioniše na svoj način, tako da niko ne može dati 100% garanciju da će vam smeđa (ili bilo koja druga) buka pomoći. Međutim, nema neželjenih efekata od slušanja smeđeg šuma, tako da vas ništa ne sprečava da probate. U najgorem slučaju, jednostavno nećete osetiti razliku.

Kako koristiti smeđi šum?

Pošto slušanje morskih talasa u vašoj spavaćoj sobi može biti pravi izazov, a kiša nikad ne pada po rasporedu, postoji ogroman broj mobilnih aplikacija u kojima možete da slušate braon šum, kao i posebne selekcije na Jutjubu. Tamo možete izabrati zvuk različite jačine i različitog intenziteta dok ne pronađete buku koja vam odgovara.

@mikecampbell_ Comment how it made you feel #fyp #MakeNightsEpic #AmazonMusicProudHeroes #CatchChobaniOatmilk ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise

Međutim, sa braon šumom treba biti oprezan. Postoji opasnost od razvoja zavisnosti: telo može da sinhronizuje buku i smirenost i izgubi sposobnost da smiri anksioznost bez toga. Stručnjaci preporučuju da pažljivo pristupite upotrebi braon buke, nemojte ga uključivati svakodnevno ili ostaviti uključenu celu noć. Ova praksa vam može pomoći da se efikasno nosite sa anksioznošću i nesanicom, ali kao i sa svim ostalim, važno je znati kada prestati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group