Sve što treba da znate o Lecitinu

Lecitin podržava nervni sistem, učestvuje u metabolizmu, dobar je za jetru i srce.

Između ostalog lecitin  je pronađen u jajima, soji i orasima.

Šta je lecitin?

Lecitin je mešavina masnih sastojaka, a sastoji se većinom od fosfolipida i holina. Pored toga, lecitin sadrži glikolipide, ugljene hidrate, trigliceride i vodu. Lecitin je deo ćelija ljudskog tela i ćelijskih membrana. Dobija se iz biljnih ulja ili žumanaca.

Lecitin – kako funkcioniše u organizmu

Lecitin je veoma važan element nervnog sistema i mozga. Podržava procese razmišljanja i pamćenja. Dobar je za jetru, ubrzavajući regenerativne procese i sprečava žučne kamence. Učestvuje u regenerativnim procesima i metabolizmu. Nezasićene masne kiseline koje ga čine doprinose smanjenju nivoa "lošeg" holesterola ili LDL holesterola. Lecitin sprečava aterosklerozu i stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe je neprocenjiv kada je u pitanju poboljšanje stanja ljudi koji pate od depresije - koristi se za lečenje različitih mentalnih poremećaja, smanjuje pojavu zabluda. Lecitin se preporučuje muškarcima koji žele da poboljšaju kvalitet svoje sperme - povećava plodnost.

Lecitinske sorte

U zavisnosti od izvora, možete razlikovati:     

sojin lecitin,     

suncokretov lecitin,     

lecitin uljane repice.

Sva tri u tečnom obliku imaju sličan sastav i dejstvo. Razlike su samo zbog vrste biljke iz koje je nastao. Ulje uljane repice sadrži bolje proporcije omega-3 i omega-6 kiselina u odnosu na sojino i suncokretovo ulje, što je za neke pokazatelj izbora lecitina uljane repice.

Izvori hrane sa sadržajem lecitina

Lecitin se može naći u prehrambenim proizvodima kao što su:     

soja,     

ulja uljane repice,     

jaja (žumance)     

pasulj,     

orasi,     

mlečni proizvodi,     

masline,     

avokado,     

riba,     

zeleno povrće     

Lecitin - dodaci ishrani

U apoteci ćete naći prehrambene dodatke lecitina. Može biti u obliku tableta, kapsula ili tečnosti. Kada kupujete, uvek je vredno pogledati kompozicije - radi se o sadržaju lecitina u jednoj dozi. Lecitin ne bi trebalo da izazove neželjene efekte, ali u slučaju predoziranja treba uzeti u obzir stomačne tegobe i srčane poremećaje. Pretpostavlja se da je zdravom telu potrebno najmanje 2-2,5 g lecitina dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Vredno je sebi osigurati lecitin, zavisno od vaših potreba, tj. ne nužno svakog dana, ali kada imate intenzivne mentalne napore. U slučaju sumnje o efektu ili doziranju, uvek je vredno konsultovati lekara.

 M.L.

 polki.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group