„Sumnjivi” simptomi za koje ginekolozi kažu da ih ne smemo ignorisati

Svaka žena je drugačija, kao i svako telo, međutim, imajući to u vidu, svaka žena treba da zna u kojim slučajevima treba da traži pomoć ili savet. Na kraju krajeva, kod većine zdravstvenih problema rana dijagnoza je garancija izlečenja.

Ukoliko kojim slučajem primetite jedan od simptoma koji navodimo na našoj listi, predlažemo vam da odmah zakažete svoj pregled kod ginekologa. 

1. Iznenadni bol u donjem delu stomaka

Kod mladih žena, oštar i intenzivan bol u donjem delu stomaka može imati mnogo uzroka, koji potencijalno mogu biti opasni poput vanmaterične (ektopične) trudnoće ili komplikacija sa cistama na jajnicima. 

2. Teške ili bolne menstruacije

Obilne ili bolne menstruacije ponekad mogu biti posledica stanja kao što su fibroidi i endometrioza, koja, iako nisu opasna po život, mogu znatno umanjiti kvalitet našeg života. Rana dijagnoza može pomoći u planiranju odgovarajućeg toka lečenja.

3. Povećana potreba za mokrenjem

Povećana potreba za mokrenjem i peckanje tokom mokrenja mogu ukazivati na infekciju bešike i lako se mogu lečiti. Međutim, ovi simptomi ponekad mogu ukazivati na ginekološke probleme, kao što su fibroidi materice ili ciste na jajnicima.

4. Curenje urina ili inkontinencija

Curenje urina ili inkontinencija je čest simptom, a do 40% žena pati od toga, posebno nakon porođaja i menopauze. Jednostavne mere kao što je fizioterapija sa vežbama za karlično dno mogu napraviti ogromnu razliku.

5. Bol tokom seksualnog odnosa

Bol tokom seksualnog odnosa može ukazivati na stanja kao što je endometrioza i ako potraje, treba potražiti medicinsku pomoć.

6. Simptomi menopauze

Simptomi menopauze kao što su talasi vrućine, noćno znojenje, loš kvalitet sna, anksioznost i promene raspoloženja mogu značajno uticati na naš rad i život.

"Sumnjivi" simptomi za ginekološke karcinome

Verovatno svi znamo osnove o raku grlića materice i raku jajnika, ali postoji još jedan rak ženskih genitalnih organa sa kojim većina žena nije upoznata: rak vagine i vulve. Rak vagine i vulve je veoma redak, posebno kod mladih žena. Prema Američkom društvu za rak, samo jedna od 1100 žena će razviti vaginalni rak tokom svog života, a samo 15% slučajeva se javlja kod žena mlađih od 40 godina.

Iako je ovaj oblik karcinoma prilično redak, veoma je važno postaviti ranu dijagnozu prepoznavanjem simptoma. Narendra Pisal, konsultant ginekolog u London Ginecology, objašnjava koji su simptomi i „crvene zastavice“ koje žena nikada ne bi trebalo da ignoriše kada je u pitanju njeno ginekološko zdravlje.

1. Abnormalno krvarenje

Bilo koja vrsta abnormalnog krvarenja treba da se ispita, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon seksualnog odnosa ili krvarenje u postmenopauzi može biti znak raka grlića materice ili materice i može se javiti kod drugih ginekoloških karcinoma. Ove simptome treba ispitati bez odlaganja.

2. Kvržice 

Rak vulve se često manifestuje kao kvržica i lako se može napipati.  Žena može osetiti neobičnu izraslinu dok ide u kupatilo ili tokom svakodnevnih aktivnosti kao što je hodanje. Ako je kvržica uporna i ne nestaje tokom vremena, vreme je da se proveri.

3. Nadimanje stomaka

Svi imaju dane kada se osećaju nadutost, posebno žene u određenim trenucima ciklusa, ali za one koje osećaju stalnu nadutost ili imaju nadutost u stomaku (stomak je primetno veći) koja traje i nije povezana sa ishranom, to može biti simptom raka jajnika.

5. Bol u stomaku koji traje

Bol u stomaku pre ili tokom menstruacije je uobičajen, ali ako se pojavi iznenada i potraje nekoliko dana, recite to svom ginekologu. Imajte na umu da je pre 45. godine bol u stomaku verovatnije infekcija ili drugi ginekološki problem, kao što je endometrioza, koja takođe zahteva lečenje od strane lekara.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group