Štitna žlezda: simptomi na koje treba obratiti pažnju

Štitna žlezda je sastavni deo endokrinog sistema.

Ovaj organ u obliku leptira reguliše važne hormone koji utiču na mnoge funkcije tela. Ovi hormoni takođe utiču na to koliko dobro funkcionišete i fizički i mentalno.

Ako osećate neobjašnjiv umor ili ste smršali bez dijete, vaše telo vam možda zapravo govori da nešto nije u redu sa vašom štitnom žlezdom. Problemi sa funkcijom štitne žlezde, posebno se javljaju kada je štitna žlezda ili nedovoljno ili preaktivna. Ova stanja se nazivaju hipotiroidizam i hipertireoza, respektivno. Obe ove situacije mogu izazvati mnoge probleme.

Znaci koji ukazuju na hipertireozu

Kao što smo spomenuli, hipertireoza dolazi od prekomerne aktivnosti štitne žlezde. Kada se to dogodi, telo proizvodi višak hormona štitne žlezde, kao što su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). T4 se posebno proizvodi kada hipofiza luči hormon koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH). U nastavku ćete pronaći 4 znaka da vaše telo proizvodi nenormalno visoke nivoe hormona štitne žlezde.

Nervoza i anksioznost

Kada štitna žlezda radi prekovremeno, hormoni govore telu da se aktivira. Ovo dovodi do mnogih simptoma zbog kojih se osećate nervozno i uznemireno. Hormoni takođe dovode do promena raspoloženja i hiperaktivnosti.

Gubitak težine

Obilje tiroidnih hormona će povećati vaš metabolizam i apetit. Neočekivani gubitak težine može biti znak koji ukazuje na preaktivnu štitnu žlezdu.

Povećan broj otkucaja srca

Jedan od prirodnih simptoma visokog nivoa hormona je povećan broj otkucaja srca. Dakle, ako osećate da vam srce često kuca prebrzo, bilo bi dobro da potražite savet lekara o zdravlju štitne žlezde.

Slabi nokti i proređena kosa

Kod hipertireoze, dodatni hormoni govore telu da poveća rast folikula dlake i noktiju, u kraćem vremenskom periodu. Ovaj rast se, međutim, odvija izuzetno brzim tempom. Kao rezultat, vaše telo mora da iscrpi svoje prirodne resurse. Činjenica koja može fatalno dovesti do tanke i lomljive kose i noktiju.

Znaci koji ukazuju na hipotireozu

Sada kada smo pokrili znake preaktivne štitne žlezde, pogledajmo šta se dešava sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom.

Umor

Kod hipotireoze, telo proizvodi manje hormona štitne žlezde, što otežava upravljanje svakodnevnim umorom i stresom. Kao rezultat toga, počećete da se osećate umorno lakše i češće. Vaše misli postaju sporije i možda ćete se boriti da se koncentrišete dok mentalni umor nastupa.

Dobijanje na težini

Smanjeni tiroidni hormoni izazivaju značajno usporavanje metabolizma. Kao rezultat, telo počinje da sagoreva manje energije i samim tim skladišti više masti. Čak može biti teško vežbati zbog umora koji često ide ruku pod ruku sa hipotireozom.

Obilne ili neredovne menstruacije

Za razliku od hipertireoze, hipotireoza uzrokuje da menstrualni ciklus postane sporiji i teži. Ciklusi takođe mogu postati ređi.

Osetljivost na hladnoću

Hormoni koje luči štitna žlezda takođe regulišu telesnu temperaturu. Sa manje hormona, vaše telo se teže zagreva jer se vaš metabolizam usporava. Zbog toga ćete se možda osećati osetljiviji na hladnoću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group