Šta boja menstrualne krvi otkriva?

Menstruacija je normalan i sastavni deo života žene.

To je ciklična obnova sluzokože materice. Menstrualni ciklus se odvija svakog meseca u periodu od 6-7 dana. Tokom ovih dana, žena može da ima abdominalne grčeve, zajedno sa nekim drugim manjim problemima kao što su glavobolja i uznemirenje u stomaku.

Kada menstrualna krv teče iz tela brzo, boja menstruacije će biti crvena ili roze. Ponekad, većina žena može primetiti crnu ili braon krv tokom perioda i tada uglavnom postaju zabrinute. Prema rečima stručnjaka, tamna menstrualna krv ukazuje da krv teče iz tela sporije.

Braon boja: Tamno braon boja krvi označava staru krv. Ova krv je bila u materici duže vreme. Ovaj tip krvi se obično vidi rano ujutru.

Crvena boja: Crvena krv je sveža i odmah izbačena iz tela. Ova vrsta protoka krvi je veoma lagana i često se pojavljuje posle napornog dana kada se krv brzo oslobađa iz tela, bez vremena da potamni.

Srednje crvena ili boja brusnice: Ovo je zdrava boja za period mensturacije. Ova boja se obično vidi drugog dana ciklusa.

Boja višnje ili crna: Ova boja je alarmantna i ako ste videli ovu boju krvi tokom ciklusa, to ne treba ignorisati. Crna krv se odnosi na pobačaje ili infekcije u materici. Međutim, ukoliko tokom ciklusa, obično 4. dana primetite crne ugruške, ne postoji razlog za brigu, jer je to zgrušana krv.

Narandžasta boja: Ova boja se vidi kada se krv meša sa tečnostima iz cerviksa. Međutim, svetlo narandžaste boje krvi takođe ukazuje na moguću infekciju. Dakle, ako ste primetile boju ili bilo koju boju malo drugačije od crvene u svom periodu krvi, najbolje je da se obratite lekaru i ne ignorišete.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group