Seks tokom menstruacije: razbijamo mitove

Menstruacija je uobičajeni deo života svake žene, na koji se navikne i ne posmatra kao ništa čudno…

Ipak, muškarcima je taj proces naših tela i dalje malo nejasan i nedorečen, koliko god puta da im objasnite šta se tu zapravo dešava. Kada se seks i menstruacija kombinuju, možemo slobodno reći da obe stavke postaju komplikovanije nego inače. Ukoliko ne želite da imate seks tokom menstruacije ili vaš partner ne želi da se upušta u tu avanturu, znajte da je to potpuno prihvatljivo i definitivno nije za osudu.

Kako to obično biva, školsko i društveno obrazovanje po ovom pitanju je nepotpuno, pa je ova kombinacija okarakterisana različitim stereotipima, koje ćemo srušiti u nastavku našeg teksta.

Mit 1: Ne postoji rizik od trudnoće

Možda najpoznatiji mit o seksu i menstruaciji. Prema ginekolozima, uvek imate rizik od trudnoće kada imate nezaštićen seks. "Možda je to retko, ali je moguće. Sperma živi do 72 sata u ženskoj vagini nakon ejakulacije, a u slučaju da dođe do ovulacije, mogućnost trudnoće je velika“, kaže seksualni terapeut, dr Šenon Čavez. Istovremeno, mnogi lekari tvrde da čak i ako žena prati njen ciklus i ima seks u poslednjim danima menstruacije, postoji mogućnost da ovulacija započne ranije, pa će stoga doći i do trudnoće.

Mit 2: Bolesti se ne prenose

Baš kao i mit 1, ovo nije tačno. Uvek koristite kondom, posebno ako ne želite da zatrudnite ili dobijete polno prenosivu bolest. "Svaka razmena tečnosti pogoduje prenosu bolesti, dok se tokom ovulacije pH vagine menja i rizik se povećava."

Mit 3: Bolno je

Ako menstruaciju karakteriše jak bol, verovatno vam nije dobro od same pomisli na seks tokom tih dana. Međutim, kontrakcije orgazma pomažu da se lakše ukloni krv i tkivo materice, pa se menstruacija može brže završiti. Studije su takođe pokazale da orgazam može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.

"Seksualna aktivnost oslobađa napetost i opušta mišiće karličnog dna, čime se smanjuje bol. U isto vreme, mnoge žene navode da imaju povećano erotsko raspoloženje, posebno od trećeg dana menstruacije pa nadalje. To je zato što nivoi estrogena i testosterona ponovo počinju da rastu u ovoj fazi ciklusa ", kaže Čavez.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group