Prirodni lekovi za ublažavanje menstrualnih grčeva

Menstruacija kod svake žene izaziva drugaćije simptome - neke žene tokom tih dana imaju blažu menstruaciju – možda i manje dana – dok se druge suočavaju sa oštrim bolovima i grčevima. U stvari, bol je toliko intenzivan da je dobila svoj medicinski naziv: dismenoreja.

Za početak, šta su menstrualni grčevi?

Menstrualni grčevi, medicinski poznati kao dismenoreja, uzrokuju bol u donjem delu stomaka, leđima ili butinama. Menstrualni grčevi nisu isto što i nelagodnost koju žena oseća tokom predmenstrualnog sindroma (PMS).

Dismenoreja ima dva tipa: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja se definiše kao grčevi koji se vraćaju iznova i iznova i nisu posledica drugih bolesti. Bol obično počinje dan ili dva pre menstruacije ili kada krvarenje počne. Bol obično može trajati od 12 do 72 sata i može imati druge simptome kao što su mučnina, povraćanje, umor, pa čak i dijareja.

Ako imate bolne menstruacije zbog poremećaja ili infekcije u organima reproduktivnog sistema, onda je to sekundarna dismenoreja. Bol kod ove dismenoreje obično počinje ranije u menstrualnom ciklusu i traje duže od grčeva. Obično nema mučnine, povraćanja, umora ili dijareje.

Koje prirodne lekove možete koristiti za ublažavanje menstrualnih grčeva?

1. Dodajte više magnezijuma vašoj ishrani

Magnezijum pomaže u opuštanju mišića i ima terapeutski efekat na grčeve. Neke namirnice koje sadrže magnezijum su bademi, crni pasulj, spanać, jogurt i puter od kikirikija, ili izaberite suplement magnezijuma.

2. Masaža esencijalnim uljima

Masiranje bolnih mesta eteričnim uljima ublažava bol, pokazalo je istraživanje. Idealna eterična ulja su ona koja sadrže lavandu, žalfiju i majoran. Ali prvo se pobrinite da koristite najsigurnije. Preporučujemo da razblažite čista eterična ulja u kremi, losionu ili ulju bez mirisa pre nanošenja na kožu kako biste izbegli iritaciju.

3. Uradite jogu

Možda vam se ne da da vežbate, ali joga će vam pomoći da se osećate bolje. Nežno vežbanje pojačava lučenje endorfina, supstanci koje nas oslobađaju od bola. Takođe inhibira proizvodnju prostaglandina koji su odgovorni za grčeve i doprinosi opuštanju materice.

4. Pijte topli čaj

Kamilica, nana, đumbir i komorač pomažu u otklanjanju bolova, zbog toplote koju pružaju u predelu stomaka, ali i opuštajućeg dejstva.

5. Utoplite stomak

Toplota u predelu stomaka je veoma važna za bolju cirkulaciju krvi. Postavljanje jastučića za grejanje na predelu stomaka značajno će vas osloboditi bolova.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group