Na TikTok-u je novi trend - svi piju sok od aloja vere! Da li je zaista toliko koristan?

TikTok nastavlja da diktira trendove: i to se odnosi ne samo na beauty trikove, već i na zdravlje. Ne tako davno, sok od aloja vere je stekao neverovatnu popularnost u prostranstvima društvenih mreža.

Video TikTok korisnice Brie Lemirande je dobio oko 1,7 miliona pregleda. U kratkom videu, Bria prikazuje proces promene kože nakon što je počela svakodnevno da pije sok od aloje. Devojka je patila od akni, a nakon što je počela da uzima sok od aloje, njena koža je počela da se čisti. Takođe na kraju snimka blogerka dodaje da je lekovito piće veoma dobro uticalo na njeno varenje i da praktično ne oseća nadimanje posle jela. Jednom rečju, ako je verovati njenim rečima, sok od aloje je magični lek za sve.

Ali da li je? Hajde da vidimo šta kažu naučne studije.

Počnimo sa sposobnošću aloje da se bori protiv akni. Brojne studije su zaista pokazale da aloja vera može ublažiti akne. Međutim, u naučnoj zajednici ove studije su smatrane nedovoljno sveobuhvatnim, a prednosti soka aloje za otklanjanje akni nisu dokazane. Sa spoljnom upotrebom soka situacija je malo jasnija: nije uzalud uključen u razne kreme protiv iritacije i upale kože. Aloja ima smirujući i lekoviti efekat, ali je njena sposobnost da se bori protiv bakterija koje izazivaju akne i dalje pod znakom pitanja.

Što se tiče oralnog uzimanja soka od aloje za poboljšanje varenja, stručnjaci su skloni da veruju da su njegove prednosti jednake onima od soka od celera, zelene jabuke ili drugog voća i povrća koje vole pristalice zdravog načina života. Aloja sadrži vlakna, vodu i vitamine, koji su, naravno, dobri za telo, ali njihova korist nije isključiva. Osim toga, ako preterate sa sokom, možete pogoršati varenje - aloja može imati jak laksativni efekat.

Jednom rečju, sok od aloje može biti dobar za zdravlje, ali ne u meri u kojoj mu koristi pripisuje TikTok. Ukoliko želite da dodate sok od aloje u svoju svakodnevnu ishranu, bolje je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group