Miomi na materici: simptomi zbog kojih bi trebalo da posetite lekara

7 znakova koji svedoče o postojanju mioma u vašoj materici.

Iako nisu po život opasno stanje, miomi - fibroidi - u materici zahtevaju praćenje jer će možda morati da budu uklonjeni. Fibroidi koji su benigni tumori i prilično su česti u reproduktivnom dobu, pojavljuju se u predelu materice i imaju oblik male kuglice fibroznog tkiva koja može biti i veličine lubenice. To znači da ili neće biti uočljivi, ili će značajno uticati na organe reproduktivnog sistema, izazivajući neprijatne simptome, koje otkrivamo u nastavku teksta:

Oštar bol

Iako nije jedan od najčešćih simptoma, jak bol ili osećaj pečenja su povezani sa fibroidima. Mnoge žene to upoređuju sa srčanim udarom - osim što se dešava u materici. Obično se pojavljuje neposredno pre dana menstruacije, kada su hormoni na najnižem nivou.

Prekomerni protok krvi

Nalazi se u najčešćim simptomima, sa menstruacijom koja traje od 7 dana ili više. Kako objašnjava univerzitetski ginekolog Serdar Bulun, kada se fibroidi približe šupljini materice onda nastaju jače menstruacije. "Šupljina materice je obložena tkivom koje otpuštate svakog meseca tokom normalnog ciklusa. Kada ovaj fibroid raste ili odmah pored njega ili zadire u šupljinu, verovatno će povećati količinu tkiva koje morate da izbacite", dodaje Šenon Lohlin-Tomaso, docent na klinici Maio.

Poteškoće u varenju

Pošto fibroid može postati prilično veliki, kao što je gore pomenuto, može izazvati kompresiju creva i, samim tim, problem sa perilstatikom. Zbog toga mnoge žene koje imaju miome doživljavaju simptome zatvora ili nadimanja.

Krvarenje između menstruacija

Ne samo da žene sa fibroidima imaju obilne menstruacije, već mogu primetiti i krvarenje između ciklusa, što je simptom koji ne treba zanemariti.

Anemija

Neke žene gube ogromnu količinu krvi tokom mentruacije, koja je tolika da one mogu postati anemične. Iako je redak uzrok, anemija može ukazivati na prisustvo fibroida.

Mogućnost neplodnosti

Obično se fibroid otkriva - ako nije otkriven na godišnjem pregledu - kada žena pokušava da ima dete. Ako imate poteškoća da zatrudnite ili ste doživeli nekoliko pobačaja, trebalo bi da razmotrite mogućnost fibroida. U mnogim slučajevima je čak indicirano uklanjanje, zbog položaja na kojem se razvio.

Učestalost mokrenja

Pošto smo pričali o kompresiji creva, isto se može desiti i sa vašom bešikom, zbog čega ćete se nekoliko puta naći u toaletu. Ako ustajete tokom noći i vaše mokrenje je obično ograničeno, onda ova činjenica može biti posledica mioma. Istovremeno, fibroidi mogu vršiti pritisak na uretere, koji nose urin do bubrega, uzrokujući hidronefrozu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group