Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Koliko vode dnevno nam je zaista potrebno?

Uzimanje prave količine vode na dnevnom nivou je od presudne važnosti za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Ali, da li ste se ikada zapitali – koliko je to čaša vode u toku 24h zapravo idealno uneti u sebe?

I ptice na grani znaju da je voda najzdravija tečnost, te da u tom smislu ne bi trebalo praviti ni najmanji mogući kompromis kada je ispijanje onih standardnih osam čaša dnevno u pitanju. Insistiranje na baš ovoj brojci ne treba da čudi ukoliko se prisetimo činjenice da se sav ćelijski metabolizam odvija upravo zahvaljujući vodi.

Najprostije rečeno, voda donosi nutritivne materije u ćeliju, a istovremeno iz nje izbacuje one toksične i otrovne otpade. Ljudsko telo vodu gubi ne samo mokrenjem i znojenjem već i disanjem kao i pražnjenjem creva. Zbog toga je jako važno svu izgubljenu tečnost nadoknaditi u što bržem roku. Jer, kao što već i sami znate - žeđ je zapravo znak da smo već blago dehidrirani.

Tržište je danas prepuno flaširane vode, ali to ne znači da je ona uvek i u svim situacijama bolja od takozvane “česmovače”. Izbegavajte preterani unos gazirane vode, ona treba da vam posluži samo kao privremeno osveženje a nikako kao svakodnevni izbor.

Pri kupovini mineralne vode obratite pažnju na deklaraciju a posebno količinu natrijuma u bočici. Osobe koje pate od hipertenzije ali i nekog poremećaja bubrega trebalo bi da konzumiraju isključivo takozvanu nisko mineralnu vodu.

Pri izboru idealne vode za piće vodite se još i time da su one sa većim procentom pH vrednosti (većim od 7) zdravije.

Mnogi ljudi ne shvataju istinsku važnost dovoljnog unosa vode svakog dana. Zato bi valjalo pomenuti i to da se minerali iz vode mnogo bolje apsorbuju od minerala iz hrane, te da dnevno uzimanje prave količine vode može značajnije ubrzati metabolizam.

Ovo je ne samo dobro u slučajevima kada želimo da izgubimo nagomilane kilograme, već i onda kada se odlučimo za detoksikaciju organizma.

Zbog svega navedenog, mi glasamo za ono zlatno pravilo s početka naše priče i držimo se toga da je u normalnim okolnostima ženama potrebno od 1,5 – 2 l vode na dan, dok je za muškarce ta količina u proseku 2 – 2,5l.

Ove brojke naravno mogu varirati od osobe do osobe, ali se ipak potrudite da vaše telo u svakom trenutku bude dobro hidrirano.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group