Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Kamilica za lakši san & bolji dan

Nadaleko čuveni lek protiv “prevelike brige” i stresa, kamilica se zaista može smatrati kraljicom lekovitog bilja.

Čaj od ove biljke sastavni je deo svakog doma, jer hajmo realno – ko nam može pomoći da bolje i brže zaspimo od ove žuto-bele lepotice?

Prijatnog ukusa i još prijatnijeg mirisa opevanog čak i u pesmama, kamilica je prepuna antioksidanasa koji smanjuju rizik od nastanka brojnih zapaljenskih bolesti, a posebno se dobro pokazala u olakšanju simptoma kod bolesti jetre, bubrega i debelog creva (naročito ulceroznog kolitisa).

Svi problemi vezani za disajne puteve lako (ili bar lakše) se rešavaju uz šolju toplog čaja od kamilice, pa ne čudi što je to omiljeni napitak svih onih koji pate od problema sa otežanim disanjem, astmom, bronhitisom, a nezamenljiva je i kada je u pitanju obična prehlada.

U lekovita svojstva kamilice ubrajamo i prvu pomoć kod menstrualnih bolova jer smanjuje grčeve i izaziva osećaj opuštenosti mišića. Isto tako, najnovija istraživanja pokazuju da redovno ispijanje ovog čaja smanjuje rizik od nastajanja raka, posebno raka štitne žlezde.

Dodatno, kamilica je pokazala benefit i kada su u pitanju srčani problemi, ali je odlična i u prevenciji dijabetesa.

I, na kraju, mali podsetnik za sve pripadnice lepšeg pola koje se bore sa podočnjacima ili su pak sklone iritaciji očiju – kad završite sa ispijanjem toplog čaja od kamilice, obavezno iskoristite vrećice za mali tretman područja oko očiju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group