Kakve su koristi čaja od ljubičastog jorgovana

Savršen je trenutak da mirisni jorgovan iskoristite i pripremite čaj.

Pored toga što predivno miriše i krasi naše domove, jorgovan ima mnoga zdravstvena svojstva, a čaj je vrlo ukusan.

Čaj od jorgovana se preporučuje osobama koje pate od hepatitisa, autoimunih bolesti i psorijaze. Narodna medicina preporučuje infuziju od jorgovana u slučaju hipertenzije i kašlja. Cvet jorgovana sadrži siringin - aktivnu biohemijsku komponentu koja deluje terapeutski i zaštitno, između ostalog na jetri, pomažući u lečenju njene ciroze i upale. Vredi koristiti kod lečenja antibioticima.

Pored cveta jorgovana mogu se iskoristiti i listovi. Sveži, zeleni i mleveni listovi jorgovana leče gnojne rane, a obloge se nanose na čelo i oslobađaju od glavobolje. Sa druge strane, u kombinaciji sa cvetom lipe pomaže u suočavanju sa prehladom. Od svežih listova možete pripremiti i masti koje se koriste kod neuroloških i bolova u zglobovima. Kod prehlade i gripa takođe može pomoći kora jorgovana. Infuzija usitnjenih komada kore efektivno smanjuje visoku temperaturu.

Recept za čaj od ljubičastog jorgovana     

Sakupljamo suve cvetove jorgovana bez lišća. Cveće se može ubrati rascvetano ili u pupoljcima. Cveće se stavlja u posudu i koja se dobro zatvara. Stavite teglu na toplo mesto dok cvetovi ne izgube boju (postaće skoro beli). Na oko 35 stepeni proces traje oko 12 sati, a na 45 stepeni traje 2 sata. Posudu u rerni zagrejanoj na oko 40 stepeni možete staviti na 50 minuta.     

Cvetovi se sipaju iz staklene tegle na papir za pečenje, suše se na toplom mestu dok ne dobiju smeđu boju. Sušeni cvet jorgovana se drži u papirnoj kesi.

Kada želite da pripremite čaj ravnu čajnu kašičicu čaja prelijte šoljicom vrele vode. Vaš ukusan i zdrav čaj od jorgovana je spreman!

M.L.

claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group