Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Kako se na prirodan način boriti protiv ekcema?

Obeležen svrabom, otečenom i izrazito suvom kožom, ekcem se smatra posledicom – kvara imunološkog sistema.

Stres, izloženost nadražujućim supstancama, kao i bakterijske infekcije mogu stimulisati reakciju koja dovodi do – buđenja ekcema. Najčešće ekcemi se pojavljuju na unutrašnjoj strani kolena, na laktovima, vratu, rukama i stopalima, mada mogu zahvatiti i druga područja. Naša današnja tema odnosi se na prirodan način lečenja ekcema.

Poznato je da hormon stresa poznatiji kao kortizol stimuliše pojavu ekcema, s toga je preporučljivo isprobati metode opuštajuće prakse poput joge i meditacije. Osim toga infekcije takođe mogu da budu uzrok nastanka ekcema zbog čega je važno sprečiti nastanak bolesti, čestim pranjem ruku, zdravom ishranom i dovoljnom količinom sna.

LEČENJE EKCEMA UZ POMOĆ DIJETE

Primena dijete može pomoći pri suzbijanju hroničnih upala kože za koje se smatra da igraju ključnu ulogu pri pojavi ekcema. Netolerancija na mlečne proizvode, kafu, soju, jaja, orašaste plodove, pšenicu i kukuruz može dovesti do pojave ekcema. Da biste utvrdili da li neka hrana uzrokuje ekcemno stanje, pokušajte da eliminišete sve potencijalne krivce iz vaše ishrane na dve nedelje. Zatim jednu po jednu uvodite u ishranu, prateći stanje sa kožom. Nakon svakih 5 dana, možete uvesti novu namirnicu ako utvrdite da prethodna nije izazvala pojavu ekcema.

Druga opcija je povećanje unosa lanenog semena i masne ribe (lososa i sardina) koje sadrže omega 3 masne kiseline i koje će pomoći pri suzbijanju upale, odnosno nastanka ekcema. Povećanjem unosa beta – karotena takođe sprečavate pojavu ekcema. U tu grupu spadaju – šargarepa, kelj, mango.

LEČENJE EKCEMA PRIRODNOM NEGOM KOŽE

Koža ljudi sa ekcemima ima oslabljenu sposobnost oporavka od gubitka sadržaja ulja, što je rezultat prekomernog ispiranja i teških uslova sredine u kojoj žive. Kožu je u tom pogledu potrebno održati hidriranom i na taj način zaštićenom. U tom pogledu vam mogu koristiti prirodni proizvodi.

Potrebno je da napunite kadu toplom vodom i obogatite je sa dve šolje morske soli. U ovakvoj vodi boravite najduže 15 minuta, pri čemu će morska so ukloniti sve mrtve ćelije kože sa vašeg tela. Cilj ovog tretmana je da vlaga lakše dođe do novih ćelija kože. Kada izađete iz kade nanesite ulje ili hidratantnu kremu na telo kako bi – zaključali vlagu. Odličan izbor u ovom slučaju je nerafinisano maslinovo ulje koje je bogato vitaminom E. Takođe proizvodi na bazi čiste Aloa Vere i kreme od nevena su preporučljive za zadržavanje vlažnosti kože.

Ž.J.

Izvor: Mehealthup

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group