Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Iznenađujuće prednosti đumbirovog ulja za zdravlje i lepotu

Sigurno ste poprilično upoznati sa gorkim ukusom đumbira, koji je glavni sastojak brojnih jela.

Međutim da li ste znali da se ovaj koren može koristiti i van kuhinje? U poslednje vreme, digla se velika prašina oko ulja od đumbira, i to sa dobrim razlogom. Naime istraživanja pokazuju da se ovo ulje može pohvaliti impresivnom listom zdravstvenih blagodeti i da može biti korišćeno za lečenje kako autoimunih bolesti tako i za eliminaciju bora na licu. U redovima koji slede pronaći ćete sve što vas može zanimati o đumbirovom ulju.

ALI PRE SVEGA – ŠTA JE ULJE ĐUMBIRA?

Najjednostavnije rečeno reč je o esencijalnom ulju koje je esktrahovano iz jestivog dela biljke đumbira. Ovo ulje se može dobiti na dva načina: tehnikom destilacije ili ekstrakcijom CO2.

PREDNOSTI ĐUMBIROVOG ULJA:

  • EFIKASNO SE BORI SA UPALAMA - Verovatno znate da su upale rezultat neispravnosti imunog sistema koje mogu dovesti do čitavog niza zdravstvenih problema. Borba protiv upala je presudna kada je ublažavanje simptoma prehlada u pitanju na primer. Ulje đumbira sadrži jedinjenje zvano gingerol koji smanjuje biomarkere upale i deluje kao modulator imunog sistema.

  • UBLAŽAVA BOLOVE – Ulje đumbira ublažava u velikoj meri simptome povezane sa akutnom upalom. Ako se dugo niste bavili sportom i osećate da vas sve boli posle prvog treninga, ulje đumbira je vaš lek. Takođe menstrualni bolovi mogu efikasno da budu eliminisani ako se upotrebi ulje od đumbira, budući da ono sadrži analgetička svojstva. Oralna upotreba nije preporučljiva, već posredstvom aromaterapije.

  • SMIRUJE STOMAČNE TEGOBE – Đumbir se naširoko koristi za ublažavanje mučnine i probavne smetnje. Takođe i u ovom slučaju se ne savetuje oralna upotreba već mirisna terapija odnosno korišćenje difuzera u kom je ulje đumbira.

  • POBOLJŠAVA IZGLED KOŽE – Kako istraživanja pokazuju ulje đumbira može doneti brojne blagodeti vašoj koži. Ono ima preko 40 antioksidativnih svojstava koja pomažu koži da se zaštiti od slobodnih radikala. Poznato je da ovi molekuli dovode do preranog starenja kože. Osim toga anti-inflamatorna i anti-septička svojstva ulja đumbira popravljaju dublje slojeve kože i eliminišu pojavu akni.

  • OMOGUĆAVA ZDRAVLJE KOSE I VLASIŠTA – Kao šlag na torti ovo magično ulje može vam omogućiti da imate zdavije vlasište i vidno sjajniju, elastičniju i mekšu kosu. Ulje đumbira ojačava pramenove kose, ublažava svrab i umanjuje prisustvo peruti. Bogat sadržaj minerala u ovom ulju zaslužan je za celokupno zdravlje kose, dok njegova antifungalna svojsta doprinose higijenskim aspektima nege kose.

KAKO KORISTITI ULJE ĐUMBIRA?

Da biste nesmetano mogli da koristite ulje đumbira potrebno je da ga razblažite u udgovarajućem nosaču ulja poput bademovog ili suncokretovog. Takođe možete ga koristiti i uz pomoć difuzera. Nije preporučljivo nanošenje čistog ulja đumbira kako na kožu tako i na kosu, jer je previše koncentrovano i moglo bi da izazove iritacije.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

Foto: Pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group