Dugotrajno sedenje može umanjiti benefite redovnog vežbanja

Znamo da dugotrajno sedenje loše utiče na naše telo. Međutim, ideja da vežbanje može anulirati rizike sedentarnog načina života, nije sasvim tačna.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Heart Association, žene koje provode veći deo svog dana sedeći, bez obzira na to da li vežbaju ili ne, suočavaju se sa ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Evo šta studija otkriva i kako možete uključiti više aktivnosti tokom dana.

Pomenuta studija utvrdila je da je postojalo značajno povećanje stope smrtnosti kod žena koje su sedele više od 11 sati dnevno, uključujući smrt usled kardiovaskularnih bolesti. Čak i uz bilo kakav oblik umerene do intenzivne fizičke aktivnosti, žene koje su provodile više od 11 sati sedeći imale su 57% veći rizik od smrti iz svih uzroka i 78% veći rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koje su sedele manje od 10 sati.

Možda zvuči neobično da neko provodi preko 11 sati sedeći, ali razmislite o svom svakodnevnom rasporedu: da li sedite na poslu, u kolima, ili opušteno gledate televiziju uveče? Satnice se brzo popunjavaju. Dok je redovno vežbanje važno, nedostatak pokreta tokom dana može imati ozbiljne posledice, uključujući povećan rizik od demencije i, kako sugeriše ovo istraživanje, skraćenje životnog veka.

Ako se pitate kako da smanjite vreme provedeno u sedećem položaju, istraživanja pokazuju da čak i samo 5 minuta hodanja nakon svakih 30 minuta sedenja može ublažiti negativne efekte. Šetnja kroz kancelariju, kraće pauze za šetnju napolju, ili korišćenje trake za hodanje kod kuće mogu biti korisni.

Iako je dugotrajno sedenje nepovoljno za zdravlje, postoji način da se umanje negativni efekti. Uključivanje više aktivnosti tokom dana, umesto da se sve svede na jedan period vežbanja, pokazuje se kao ključ za očuvanje zdravog života.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group