Dobre navike spavanja mogu da produže život do 5 godina

Da li želite da živite duže? Onda bi verovatno trebalo da date prioritet svom spavanju.

Praćenje 5 dobrih navika produžilo je skoro 5 godina očekivani životni vek muškarca i skoro 2,5 godine život žene, prema novoj studiji.

Pa šta treba da uradite? Prvo, pobrinite se da spavate 7-8 sati svake noći. Međutim, samo ovo nije dovoljno. Morate se pobrinuti da češće spavate bez prekida, mirno. To praktično znači da se ne budite tokom noći ili da imate problema sa spavanjem više od dva puta nedeljno. Takođe bi trebalo da se osećate odmorno najmanje 5 dana u nedelji kada se probudite. I na kraju, ne morate da koristite lekove za spavanje.

Da rezimiramo:

  • 7-8 sati spavanja svake noći
  • Nemate probleme sa spavanjem
  • Nemojte se buditi tokom sna više od dva puta nedeljno
  • Nemojte koristiti tablete za spavanje
  • Osećajte se odmorno nakon buđenja najmanje 5 dana u nedelji

Stručnjaci ističu da nije reč samo o kvalitetu i kvantitetu sna, već i o njegovoj redovnosti. Drugim rečima, važno je da imate dobar san skoro svake noći. Nedavne studije su pokazale da su nepravilnosti u vremenu i trajanju spavanja povezane sa metaboličkim abnormalnostima i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Održavanje specifične rutine spavanja doslednog trajanja može biti važan deo preporuka o načinu života za sprečavanje srčanih bolesti.

Razlika između muškaraca i žena

Studija, predstavljena na godišnjem sastanku Američkog koledža za kardiologiju, analizirala je podatke od više od 172.000 ljudi koji su odgovorili na upitnike o spavanju između 2013. i 2018. u okviru Nacionalne ankete o zdravlju.

Učesnici istraživanja su ocenili koliko su od navedenih 5 zdravih navika spavanja imali. Otprilike 4 godine kasnije, istraživači su uporedili te rezultate sa evidencijama Nacionalnog indeksa smrti da vide da li je njihovo ponašanje u snu doprinelo ranoj smrti od određenih bolesti ili bilo kog drugog uzroka. Tim je zatim izračunao druge moguće uzroke za veći rizik od smrti, kao što su konzumacija alkohola, niži socioekonomski status i medicinska stanja.

U poređenju sa ljudima koji su imali nula do jedan povoljan faktor spavanja, oni koji su imali svih 5 imali su 30% manje šanse da umru od bilo kog uzroka, 21% manje šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti, 19% manje šanse da umru od raka i 40% manje je verovatno da će umreti od drugih uzroka.

Muškarci koji su pratili svih 5 zdravih navika spavanja imali su 4,7 godina duži životni vek od onih koji nisu imali nijednu ili samo jednu od pet. Uticaj zdravih navika spavanja bio je mnogo manji za žene: one koje su sledile svih 5 navika spavanja, dobile su 2,4 godine u poređenju sa onima koje nisu uradile ništa ili imale samo jednu naviku.

Prema istraživačima, jedan od mogućih razloga za ovu rodnu razliku može biti teškoća procene žena zbog opstruktivne apneje u snu, potencijalno fatalnog stanja u kojem disanje prestaje svakih nekoliko minuta. Što je apneja teža, to je veći rizik od koronarne bolesti srca, srčanog udara, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Važnost "dobre higijene sna"

Ako trenutno nemate nijednu od 5 idealnih navika spavanja, ne brinite. Dobra vest je da možete lako da trenirate svoj mozak da bolje spava tako što ćete pratiti ono što se zove dobra „higijena spavanja“. Važno je da idete u krevet u isto vreme većinu večeri u nedelji i budite se u isto vreme većinu jutra. Čak i vikendom i praznicima.

Takođe vodite računa da se držite dalje od ekrana najmanje sat vremena pre spavanja. Probajte meditaciju, jogu, toplu kupku i sve što vas opušta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group