Bed rotting: TikTok trend koji ugrožava vaše mentalno zdravlje

Većina nas uživa u lenjom, nedeljnom jutru u krevetu.

Takođe, mnogi od nas bi verovatno radije ostali sklupčani u krevetu svaki put kada se ujutro oglasi alarm. Sve ovo opisuje novi trend na TikTok-u, ironično nazvan "Bed rotting".

Sa preko 20 miliona pregleda, ovaj novi trend sa TiKToka podstiče ljude da leže u krevetu i ne rade apsolutno ništa kako bi se potpuno odmorili posle, recimo, naporne nedelje na poslu. Ali uprkos trendu za samopomoć, stručnjaci upozoravaju na njegove negativne efekte, kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje.

„Bed rotting“ može zaista oštetiti mentalno zdravlje

Dok većina ljudi uživa u opuštajućem danu, novi trend „truljenje u krevetu“ izgleda kao način da se proširi obrazac ponašanja koji može biti posebno štetan za mnoge. U stvari, boravak u krevetu i previše spavanja (hipersomnija) je znak depresije i drugih poremećaja raspoloženja.

Najgore, praksa „Bed rotting“ mogla bi povećati verovatnoću poremećaja raspoloženja, a istraživanja pokazuju da što više vremena provodimo u krevetu, veća je verovatnoća da ćemo biti loše raspoloženi. Hipersomnija ima višestruku vezu sa poremećajima raspoloženja, što znači da može biti i uzrok i posledica.

Vredi napomenuti da su stope depresije stalno značajno rasle u poslednjoj deceniji, posebno nakon pandemije koronavirusa. Iako su mnogi krivili društvenu izolaciju, krivac bi mogao biti osnovniji mehanizam. Kada provodimo dane ležeći u krevetu i baveći se pasivnim aktivnostima, ograničavamo mogućnosti da dodamo smisao svom životu. Iako su odmor i pravilan san od suštinskog značaja za zdravlje i blagostanje, preterivanje sa rasporedom spavanja je sve samo ne od pomoći.

@bbiiirdbphd #capitalismexplained #unitedstates #criticalmediaecology #eugenics #fascism #unitedstates #relations #autisticacademic #workersrights #billionaresshouldnotexsist #rights #wealldeservebetter #bedrotting @Dr. bird @Dr. bird @Dr. bird ♬ original sound - Dr. bird

„Bed rotting“ ometa život

Kada leče osobe sa depresijom, jedna od prvih stvari koje psihoterapeuti pokušavaju da otkriju je kako pacijenti provode svoje slobodno vreme. Čak pokušavaju da im pomognu da pronađu načine da aktivno učestvuju u životu kako bi pronašli zadovoljstvo i smisao u svom svakodnevnom životu. „Bed rotting“, međutim, vodi u suprotnom smeru. Normalizuje sama ponašanja koja često dovode do depresije i opšteg nezadovoljstva.

Rizici i po fizičko zdravlje

Što duže "trunete" u krevetu, veća je verovatnoća da će vam se nivo energije smanjiti. Usvajanjem ovakvog načina života, bez fizičkog kretanja, povećava se rizik od zdravstvenih problema.

Fizičko i mentalno blagostanje su neraskidivo povezane. Ceo dan ležanje u krevetu nije u skladu sa milionima godina ljudskog evolucionog pokreta. Svakodnevno kretanje je od vitalnog značaja za mnoge telesne funkcije, uključujući cirkulaciju, varenje, regulaciju apetita, zdravlje zglobova, cikluse spavanja i raspoloženje. Produženi sati u krevetu takođe mogu biti štetni za mišiće, zglobove i zdravlje srca.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group