7 razloga zbog kojih imate grčeve nakon seksa

Uživali ste u seksu sa partnerom i niotkuda osetite grčeve u donjem delu stomaka. Ako vam se to dogodilo, znajte da niste sami.

Pitanje "zašto me boli stomak nakon seksa?" je u stvari, izuzetno uobičajeno za seksualno aktivne žene. I nažalost, ne postoji samo jedan jednostavan odgovor zašto neke žene dobiju grčeve nakon seksualnog odnosa, ali postoje neki uobičajeni razlozi zašto do njih dolazi. Neki od njih mogu ukazivati na ozbiljniji, medicinski problem, dok će se drugi verovatno rešiti sami.

Prvo treba razumeti da li su grčevi nakon seksa uzrokovani trajnim problemom ili privremenim. Fiziologija vaše materice, na primer, može učiniti određene seksualne položaje neprijatnim. S druge strane, nekim problemima, kao što su polno prenosiva bolest ili endometrioza, može biti potrebna medicinska pomoć. Hajde da detaljnije otkrijemo neke od najčešćih razloga zbog kojih možda imate grčeve nakon seksa, tako da znate moguće uzroke.

1. Položaj tokom seksa je naprezao vaše trbušne mišiće

Najjednostavniji i najjasniji razlog zašto imate grčeve nakon seksa je neprijatan položaj tokom samog čina. Ovo je u suštini isti razlog zašto vas donji trbušnjaci mogu boleti nakon časa pilatesa.

2. Polno prenosive bolesti mogu izazvati grčeve nakon seksa

Polno prenosive bolesti, kao što su hlamidija ili gonoreja, mogu dovesti do bolova u donjem delu stomaka, tokom i nakon seksa. Jedna studija u kojoj su učestvovale žene sa hlamidijom otkrila je da su one imale niže seksualno zadovoljstvo i da su osećale bol tokom i nakon odnosa. Gonoreja takođe može dovesti do sindroma zapaljenja karlice, koji može učiniti seks bolnim, kako tokom tako i posle odnosa.

3. Infekcija urinarnog trakta izaziva upalu u predelu karlice

Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta, znate da to može biti izuzetno neprijatno, ali to takođe može izazvati grčeve nakon seksa. Infekcija urinarnog trakta može nastati kada bakterije uđu u uretru, a pošto seks može da izvrši pritisak na već iritirano područje, možda ćete osetiti bol.

4. Sperma izaziva kontrakcije materice

Sperma sadrži prostaglandine, prirodne hemikalije u telu sa svojstvima sličnim hormonima. Ove supstance mogu izazvati kontrakcije materice, bez obzira da li ste trudni ili ne. Grčevi nakon seksa uzrokovani prostaglandinima mogu biti slični grčevima tokom menstruacije.

5. Trudni ste ili imate menstruaciju

Ponekad seksualna aktivnost tokom trudnoće može izazvati grčeve u stomaku, jer i orgazam i prostaglandini u spermi mogu izazvati kontrakcije. Iz istih razloga, seks tokom menstruacije može dovesti do bolova u stomaku.

6. Materica nastavlja sa kontrakcijama nakon orgazma

Neželjeno iznenađenje nakon orgazma. Iako je čudno da nešto što izaziva toliko zadovoljstva može izazvati i bol, orgazam može biti bolan za neke žene nakon seksa. Tehnički gledano, ono što se dešava je da kontrakcije karličnog dna i karlice mogu stvoriti grčeve.

7. Endometrioza izaziva bol ili grčeve nakon seksa

Endometrioza je ozbiljno stanje u kojem sluznica raste izvan materice. Iako može izazvati neopisiv bol, endometrioza se često zanemaruje jer se bol koji žene opisuju, ignoriše. Endometrioza ne isključuje seks, ali može da izazove bol tokom i posle odnosa, a bol u donjem delu stomaka može biti od blagog do jačeg.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group