7 prednosti tuširanja hladnom vodom

Ako ste čuli da bi okretanje slavine na plavo dok ste pod tušem moglo biti dobro za vas, niste pogrešili.

Dok tuširanje toplom vodom čini da se osećate predivno nakon dugog dana na poslu ili teškog treninga, pranje tela i kose hladnom vodom takođe ima mnoge skrivene prednosti.

Naime, tuširanje hladnom vodom donosi brojne dobre stvari za naš organizam. Iako ne mora da bude konstantno, povremeno tuširanje hladnom vodom je odlično za vaš organizam. Nastavite sa čitanjem i u nastavku otkrijte beneficije tuširanja hladnom vodom.

Poboljšava pažnju i fokus

Bez obzira da li se opredelite za tuširanje hladnom vodom ujutru ili uveče, primarni šok koji osetite dovešće do dubokog disanja, a ono ne samo što pomaže telu da se ugreje, već i povećava celokupni unos kiseonika u organizam. Na sve to, srce počinje jače da radi što pomaže da krv brže prostruji kroz telo, a to dovodi do bržeg buđenja tela i povećanja pažnje.

Poboljšava izgled kose i kože

Kada su kosa i koža u pitanju, jedan od najprirodnijih načina održavanja jeste upravo hladna voda. Dok topla ume da kožu čini suvom, hladna voda je idealna za otvaranje pora, ali istovemeno zna da ih sačuva sprečavajući nečistoću da uđe. Istovremeno, ovakvo tuširanje omogućava da zdrave supstance duže ostanu na koži. Što se tiče kose, hladna voda doprinosi da ona izgleda sjajnije, snažnije i jače.

Poboljšava imunitet i cirkulaciju

Hladna voda poboljšava cirkulaciju i, samim tim, pospešuje rad i funkcionalnost celog organizma. Istovremeno, ovakvo tuširanje može da smanji krvni pritisak, pomogne kod otčepljenja arterija, pa i da i te kako doprinese imunitetu.

Stimuliše gubitak kilograma

Verovali ili ne, hladni tuševi pomažu za gubitak težine. Ljudsko telo se sastoji od dva oblika masti, dobre i loše. Dobra mast generiše toplotu terajući telo da se ugreje, a pokreće se kada smo izloženi nižim temperaturama. Hladna voda stimuliše ove masti, pa samim tim i utiče na kilograme. Možda rezultati neće biti odmah vidni, međutim nakon nekog vremena promena će biti veoma očigledna, a napor je bio minimalan.

Ubrzava oporavak mišića

Verovatno ste barem jednom čuli da neki sportisti praktikuju kupanje u hladnoj vodi nakon treninga kako bi smanjili napetost u mišićima, isto važi i za brzo tuširanje ako želite da što više opustite vaše telo. Neka istraživanja pokazala su da tuširanje daje slabije rezultate od kupanja koje može da pomogne i četiri dana nakon treninga, ali svejedno se oseti promena.

Oslobađa stresa

Suptilna priprema tela kako ne bi došlo do šoka, ali i sam dodir hladne vode, kako se pokazalo, utiču da se celokupan organizam, pa i misli direktno usmere ka tome. Samim tim, osim što dovodi do opuštanja mišića, dovodi i do skretanja pažnje i nema razmišljanja o bilo kakvim problemima ili napetosti.

Utiče na depresiju

Hladni tuševi pokazali su se kao delotvorni u borbi protiv depresije zbog osećaja koji stvaraju u receptorima koji detektuju hladnoću, a koji tada odjednom šalju veliki broj impulsa. Dok poboljšava raspoloženje, istraživanja su pokazala da naizgled nema negativnih efekata i ne stvara zavisnost u smislu da će rešenje uvek biti traženo u njima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group