6 neočekivanih metoda koje ublažavaju stres

Od maženja kućnih ljubimaca do opuštajuće masaže stopala, otkrivamo vam neke od konvencionalnih, ali neočekivanih načina za borbu protiv stresa.

Duboko disanje, joga i meditacija sada se smatraju nekim od odgovarajućih oblika upravljanja stresom. Ali da li ste razmišljali o tome da prirodni lek za ublažavanje stresa može biti i naklonost i nežnost koju pokazujete svom ljubimcu?

Ako želite da isprobate nešto drugačije i istovremeno efikasno, u nastavku vam predstavljamo neke jednostavne taktike koje ukroćuju stres i možete ih ponavljati čak i svakodnevno.

Abdominalno disanje

Kada smo preplavljeni stresom, naše disanje ne prati normalan ritam. Da biste povratili kontrolu, dovoljno je naglasiti disanje u predelu stomaka. Prema doktorima Univerziteta u Kembridžu, stručnjaka za upravljanje stresom, samo zamislite svoj stomak kao balon i trebalo bi da ga ispunite vazduhom pri svakom udisanju i ispustite vazduh pri svakom izdisaju.

Vežbanje i istezanje

Endorfini koji se oslobađaju tokom vežbanja smatraju se i prirodnim sredstvom za ublažavanje stresa i pojačivačem raspoloženja. Ako meditacija nije vaša stvar i više volite da trčite, onda biste mogli da osetite sve prednosti ovog hobija. Trčanje pomaže u koncentraciji i oslobađanju od stresne situacije, dok prema rečima dr. Darena Plejera, predavača na Univerzitetskom koledžu u Londonu, individualni sportovi pružaju priliku da budete sami sa svojim mislima.

Hladna voda

Zimsko plivanje u moru povezano je sa nižim nivoom stresa i većim osećajem blagostanja. Istraživanja su pokazala da oni koji plivaju u hladnoj vodi bolje percipiraju svoje zdravstveno stanje u poređenju sa onima koji su manje avanturistički raspoloženi. To je podjednako zbog oslobađanja endorfina, ali i smanjenja kortizola, hormona stresa. Ali doktori upozoravaju da hladni udari vode mogu biti opasni i za srce.

Zagrljaj sa ljubimcem

Pokazalo se da interakcija sa životinjama smanjuje nivoe kortizola, prema studiji Univerziteta Jork i Univerziteta Linkoln, pružajući emocionalnu podršku. Dakle, još jedan razlog više da pokažemo više ljubavi našim našim pahuljastim drugarima.

Tapkanje lica

Jeste li čuli za tapkanje? To je eksperimentalni metod lečenja, izmišljen 1990-ih, pod nazivom Tehnika emocionalne slobode (EFT). Prema njegovom kreatoru, Gariju Krejgu, tapkanje pomaže u balansiranju energije i smanjenju fizičkog i emocionalnog bola. Međutim, uprkos više od 100 studija koje su priznale prednosti, i dalje postoje ograničeni dokazi o efikasnosti metode.

Masaža stopala

Čak i ako ne možete sebi da priuštite luksuz i odete u spa centar, male masaže stopala mogu biti umirujuće. U refleksologiji, pritisak se primenjuje na određene tačke na stopalima pomoću palca i prstiju. Veruje se da na ovaj način možemo da se oslobodimo stresa.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group