5 self care ciljeva koji će vam pomoći da budete zdraviji i spremniji u Novoj godini

Među našim novogodišnjim odlukama, naše fizičko, mentalno i duhovno zdravlje ima vodeću ulogu. Koje su bile vaše lične pobede ove godine? U kojim oblastima treba više raditi?

Zdravije u novoj godini jednostavnim koracima

Dok pravite planove za novu godinu, pravo je vreme da proverite svoju ličnu listu, koju ste pripremili prošle godine otprilike u ovo vreme. Da li ste se ove godine fokusirali na brigu o sebi? Da li ste zakazali neophodne lekarske preglede i uradili neophodne testove? Da li ste prioritet dali porodici i odnosima? Evo liste zadataka, sa pet ključnih oblasti zdravlja i lakim savetima kako da im odredite prioritet u novoj godini.

Izaberite mesec za svoje medicinske preglede

Ako ne idete na pregled svake godine, 2024. bi mogla biti godina za početak. Da biste bili sigurni da nećete zaboraviti, možete izabrati mesec svog rođenja. Ovo će vam olakšati da stvorite godišnju naviku i zapamtite kada ste poslednji put imali Papa test, mamograf, preglede vida ili zubara.

Zdravije u novoj godini uz kvalitetniji san

Stavljanje kvaliteta vašeg sna visoko na listu prioriteta za novu godinu je relativno jednostavno rešenje da budete zdravi. Nagrada je značajna. Brojna pitanja, kao što su zdravlje srca, povećanje telesne težine, mogu se direktno rešiti redovnim, boljim snom. Počnite sa osnovama: Da li vaša spavaća soba ima pravu temperaturu? Da li je dovoljno mračno i tiho? Da li su vam dušek, jastuci i posteljina udobni? I savet: Ne navijajte alarm nekoliko dana i proverite koliko spavate. Ako se budite kasnije nego obično, vaše telo vam govori da vam treba više sna.

Zdraviji i spremniji u novoj godini: Ustanite sa kauča

Ako se borite da započnete sa vežbanjem, isprobajte novu strategiju tako što ćete se više uključiti u svoju dnevnu rutinu. Ne morate da idete u teretanu. Dovoljni su kućni poslovi i/ili šetnja. Studije su pokazale da produženi sedentarni život može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka. Čak i ako vežbate svaki dan, morate znati koliko se krećete ostatak dana.

Dajte vremena svojim odnosima

Serija studija ističe da nas jaki, društveni odnosi održavaju zdravijima kako starimo. Odlučite da će 2024. biti godina kada ćete konačno postati društveni leptir. Stavite u svoj nedeljni raspored večeru sa svojim drugaricama. Pridružite se volonterskoj grupi ili započnite grupni hobi. Zabava u društvu drugih ljudi je sigurno ulaganje u vaše dugoročno zdravlje.

Dodajte više raznolikosti svojoj ishrani

Recite ne kulturi ishrane i učinite svoju ishranu zdravijom i zanimljivijom. Naučnici su otkrili da što je naša ishrana raznovrsnija, to je naš crevni mikrobiom raznovrsniji, koji igra ključnu ulogu u celokupnom zdravlju tela.

Istraživanja pokazuju da je konzumiranje raznovrsne hrane, posebno voća i povrća, bolje za mikrobiom. Brz način da to postignete je da koristite više bilja i začina u svojim obrocima. Takođe možete koristiti razno lisnato povrće umesto samo jedne vrste u svojim salatama. Dodavanje raznovrsnog voća doručku, više povrća u kuvanju i više orašastih plodova, semena, pasulja i žitarica su takođe dobri za vaš mikrobiom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group