11 iznenađujućih stvari koje se dešavaju ženama tokom ovulacije

Ovulacija se dešava negde u sredini ciklusa (obično najmanje 14 dana pre početka menstruacije).

Tokom ovulacije, jajnici proizvode progesteron, koji zauzvrat pomaže pri proizvodnji drugih hormona, poput estrogena. Zbog toga dolazi do hormonalnih poremećaja koji utiču ne samo na reproduktivne funkcije, već i na naše ponašanje.

Vreme je da pogledamo sebe pažljivo:

1. Postajete osetljiviji na mirise

Prema studiji objavljenoj u američkom medicinskom časopisu "Hormoni i ponašanje" tokom ovulacije žene postaju veoma osetljive na mirise u okolini. Posebno postaju osetljivije na hormon androsteron (pronađen u muškom znoju) i mošusne parfeme. Povećano čulo mirisa je potpuno prirodan proces, tako da možemo kao životinje da „namirišemo“ odgovarajućeg partnera za potomstvo.

2.Vaša intuicija radi savršeno

U 2011. godini, tim sa Univerziteta u Torontu sproveo je zanimljiv eksperiment, čiji su rezultati objavljeni u izdanju "Psychological Science". Oni su tražili da studenti odrede seksualnu orijentaciju od 80 ljudi na fotografiji. Neverovatno, ali one devojke koje su bile u procesu ovulacije, skoro su nepogrešivo ukazale na predstavnike seksualnih manjina. Studija je takođe pokazala da naša želja za suprotnim polom može da varira u zavisnosti od ciklusa.

3. Vi „sijate“

Univerzitet u Kembridžu uradio je neobičan test povodom novog istraživanja. Oni su na slikama devojaka bez šminke u roku od mesec dana pokušali da utvrde kakvo je stanje kože, u zavisnosti od ciklusa. Ispostavilo se da najbolje izgledamo u vreme ovulacije - naše lice počinje bukvalno da sija iznutra. Smatra se da je ovo još jedan mehanizam svojstven prirodi - žena postaje zavodljiva kako bi privukla suprotni pol.

4. Promene u glasu

Univerzitet u Kaliforniji, uradio je istraživanje u 2009. godini koje je pokazalo da naš glas postaje malo dublji tokom ovog perioda. Ko-autor studije, dr Kreg Barton je utvrdio da "dve nedelje pre početka ciklusa, hod i glas žene se menja, onako kako žele da pokažu drugima svoj visoko produktivni status."

5. Nosite crveno

Prema istraživačima iz Teksasa, ovulacija snažno utiče na izbor odeće i mi nesvesno tokom ovulacije biramo odeću u jarkim i ženstvenim bojama. Pored toga, u tom trenutku, žene češće nose crvenu i ružičastu odeću koja tradicionalno budi jaku seksualnu želju kod muškaraca.

6. Lakše se odvikavate od pušenja

Žene pušači iskusile su najjaču želju za cigaretama odmah po završetku menstruacije. "To je zbog niskog nivoa estrogena i progesterona, koji pogoršavaju simptome." - objašnjava autor studije, doktor i psiholog na Univerzitetu u Montrealu. Nasuprot tome, ženski mozak manje reaguje na signale povezane sa pušenjem, odmah nakon ovulacije, kada su hormoni na vrhuncu.

7. Kratak dah

Prema norveškim testovima od pre tri godine, uz učešće 4.000 žena koje pate od kratkog daha i astme, pacijenti se najbolje osećaju dva dana pre i posle ovulacije. Kratak dah i šištanje u grudima, su značajno smanjeni od 14. do 16. dana ciklusa.

8. Kupujete nove stvari

Serija psiholoških testova koja uključuje dvadesetogodišnje i tridesetogodišnje žene koje nisu bile trudne i ne uzimaju hormonske kontraceptive, pokazalo je da u periodu ovulacije, često isprobavaju i kupuju nešto novo. Bilo da se radi o bombonama, karminu ili seksualnom partneru.

9. Smanjeni holesterol

Ako je potrebno da proverite nivo holesterola, ne radite to pre ovulacije - jer će biti lažno visok (u 2010. godini, u časopisu "Klinička endokrinologija" istraživači su otkrili da se holesterol kod žena značajno povećava u prvoj polovini ciklusa, sa povećanjem estrogena, a da odmah nakon ovulacije naglo pada).

10. Počećete da se takmičite sa drugim ženama

Što ste bliže plodonosnom periodu, zainteresovanije ste da poboljšate svoj status i pobedite "konkurenciju".

11. Vaš partner postaje ljubomoran

Ako ste u vezi, kod partnera je u ovom trenutku posebno izražen osećaj ugroženosti od strane drugih ljudi. Upravo u ovim trenucima u vezi najčešće dolazi do ljubomore i skandala na osnovu hormonalnih promena.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group