10 načina na koje vam telo govori da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

Ako razmislite o tome, naše telo je spektakularna mašina, vredna našeg divljenja.

Svakog dana možemo da razmišljamo, dišemo, jedemo i krećemo se zahvaljujući svim sistemima koji rade zajedno.

Ali, dok telo obično radi kao dobro podmazana mašina, ponekad se javljaju problemi, bilo da je u pitanju bolest, infekcija ili povreda. Na sreću, naše telo šalje sopstvene signale kada nešto ne funkcioniše kako treba i upozorava nas da nešto nije u redu.

Da bismo vam pomogli da ih lakše uočite otkrivamo vam 10 načina na koje vam vaše telo govori da brže kontaktirate svog lekara.

 

Oči su vam uvek suve

Iako postoji mnogo različitih razloga za suve oči, uključujući duge sate korišćenja računara, ozbiljniji krivac je Sjogrenov sindrom, autoimuna bolest koja uzrokuje upalu žlezda koje proizvode suze u očima. Sjogrenov sindrom dovodi do smanjene proizvodnje suza i hroničnih problema sa suvim očima, a može izazvati i suva usta.

Imate bele mrlje u ustima

Bele tačke u ustima ili bele tačke na jeziku mogu biti leukoplakija. Prema Američkom društvu za rak, ovo stanje se često javlja kod onih koji puše, a ako se ne leče, može se pretvoriti u oralni rak.

Vaše telo vam govori da nešto nije u redu sa vašim zdravljem kada ste uvek prehlađeni

Da li obično tražite dodatni džemper ili ćebe u koji ćete se umotati? Hipotireoza može učiniti da se osećate kao da vam je uvek hladno. Prema medicinskoj školi Harvarda, to je zato što ćelije koje usporavaju sagorevaju manje energije, što dovodi do toga da telo proizvodi manje toplote. Zbog toga se često možete naći u potrazi za duksericom kada se čini da su svi ostali zadovoljni nivoima temperature.

Često imate noćne more

Vaši snovi mogu izgledati beznačajno, ali ponekad mogu reći mnogo o vašem zdravlju. Prema Američkom udruženju za Parkinsonovu bolest, veoma živopisni snovi ili noćne more mogu biti rani znak Parkinsonove bolesti. Posebno, ljudi srednjih godina koji imaju česte noćne more mogu imati zdravstvene probleme, pokazujući bržu stopu kognitivnog pada i veći rizik od demencije kako stare.

Vaši prsti menjaju boju kada ste na hladnoći

Ako vaši prsti promene boju nakon izlaganja niskim temperaturama – obično postaju beli, a zatim plavi – to može biti posledica Rejnovog sindroma. Prema klinici Mejo, promena boje nastaje kada arterije koje kožu snabdevaju krvlju postanu preuske. Ovo takođe može učiniti da vam prsti budu hladni i utrnuti dok se ne zagrejete.

Vaše telo vam govori da nešto nije u redu sa vašim zdravljem kada se uvek osećate umorno

Ako se uvek osećate umorno, zaboravljate stvari i generalno imate nisku energiju, to bi mogao biti još jedan znak hipotireoze. Ovi simptomi se mogu javiti kada štitna žlezda postane nedovoljno aktivna i ne proizvodi dovoljno hormona potrebnih telu za pravilno funkcionisanje.

Uvek osećate nadimanje

Nadimanje može biti uzrokovano konzumiranjem određene hrane, ali može biti uzrokovano i nečim ozbiljnijim. Jedan od najvidljivijih simptoma raka jajnika kod žena je nadimanje, koje nastaje usled nagomilavanja viška tečnosti u trbušnoj duplji.

Vaše lice izgleda natečeno

Ovo takođe može biti znak hipotireoze. Može biti praćeno proređivanjem kose i slabošću mišića, pošto štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Vaše telo vam govori da nešto nije u redu sa vašim zdravljem kada su vam zubi promenili boju

Erozija zuba je često znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Često pacijenti ne znaju da imaju GERB jer ne osećaju bol u svakodnevnom životu. Oštećenje se obično nalazi na gornjim prednjim i donjim zadnjim zubima, na strani jezika. Zubi često menjaju boju zbog gubitka gleđi. Opšti znaci dentalne erozije usled GERB-a uključuju osetljivost, promenu boje, stanjivanje gleđi, nazubljene ivice, bol u zubima i eventualni gubitak zuba usled preloma i karijesa.

Vrlo lako dobijete modrice

Ako primetite da dobijate modrice lakše nego inače, obavestite svog lekara jer to može biti simptom otkazivanja jetre, koji se javlja kada je veliki deo organa stradao.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group