Sagorevanje kalorija u kancelariji – da li je moguće?

Nedavna istraživanja pokazuju da nije samo stoga dijeta i redovan trening način za gubitak prekomerne težine.

Istraživanje je sprovedeno nad većom grupom ljudi pri čemu je primećeno da osobe koje su više statične u toku dana, imaju veće predispozicije da dobiju na težini od onih koji se ograničeno kreću. Što je zapravo i sasvim logično, jer pri svakom pokretu imate priliku da sagorite kalorije.

Ispitanici su dobijali porcije koje su sadržale 1000 kalorija dnevno, i nosili su senzore koji su nadgledali njihovo kretanje. Rezultati su bili zapanjujući. Dok su s jedne strane postojale osobe koje su verno skladištile svaku pojedenu kaloriju, s druge su bili oni koji su vrlo efikasno sagorevali sve što im je došlo pod ruku. Pri tom ni jedna grupa nije bila na dijeti, niti je praktikovala bilo kakav dodatni vid vežbanja. Pitate se kako?

Sagorevajući kalorije svojim načinom života. Dok perete posuđe, veš, nameštate krevete, kosite vaš travnjak u dvorištu, perete terasu, zalivate cveće, brišete prašinu i usisavate, vi trošite kalorije. Verovatno toga niste ni svesni, ali ako sve ovo praktikujete već godinama, i jedete uobičajene obroke, a pri tom ne trenirate, vaša telesna težina je na istom nivou, upravo zahvaljujući vašim dnevnim aktivnostima. Trik je zapravo u tome da ostanete aktivni koliko god je to moguće u toku dana, izbegavajući duža zadržavanja na krevetu.

Jedno od najboljih mesta za početak je vaša kancelarija, u kojoj većinu dana provodite sedeći. Kad god imate priliku, ustanite i prošetajte. Ne naručujte hranu, već izađite po nju do najbližeg restorana. Isti princip se odnosi na kafu. Pauzu provedite na nogama a nikako sedeći. Koleginicu u susednoj kancelariji posetite kada vam nešto od nje zatreba, umesto što ćete je pozvati telefonom.

Ukoliko ste u poziciji zatražite da se sastanci u vašoj firmi ne održavaju u sedećem obliku. Već da budu u stojećoj formi, pri čemu će svi prisutni dobiti šansu da lakše kominiciraju i učestvuju u sastanku, trošeći pri tom kalorije. Što ste kativniji, to je vaša produktivnost na višem nivou.

Ž.J.

Izvor: Mehealthup

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group