Zdravlje & Fitnes - Fitness

Zbog čega su tegovi za članke toliko popularni?

Sa dolaskom jeseni brojni fitnes centri su ponovo počeli sa radom, uz primenu mera za socijalnu distancu.

Međutim mnogo ljudi se još uvek ne oseća dovoljno prijatno da boravi u zatvorenom okruženju kakav je fitnes centar. Na svu sreću postoji mnogo načina da jednako učinkovito vežbate i kod kuće. Takođe tu je i mnoštvo opreme koja samo čeka da joj pružite šansu. Posebnu pažnju u poslednje vreme privlače tegovi za zglobove odnosno članke.

Svoju popularnost ovi dodaci za vežbanje stekli su zahvaljujući svojoj svestranosti, ali i ceni između ostalog. Možda ste prateći svoje omiljene influensere na Instagramu i imali priliku da vidite neke od modela tegova za zglobove, ali da li znate kako pravilno treba da ih koristite? I na kraju krajeva koje su njihove prednosti? Pitali smo stručne trenere za mišljenje, i prenosimo vam ovom prilikom njihova iskustva.

ŠTA SU TEGOVI ZA ZGLOBOVE?

Možda na prvu loptu deluju zastrašujuće, jer tegove u mislima verovatno povezujete sa muškim polom i benč klupom, ali oni su zapravo vrlo jednostavni za upotrebu i od njih možete imati višestruku korist. Teg je jednako raspoređen na savijenoj traci koja se pomoću čička lepi za zglob ili navlači preko stopala. Obično je ušiven ili prilepljen za materijal i njegova težina ide u rasponu od pola kg pa sve do 20 kg. Njegova nemana je najjednostavnije rečeno dodavanje otpora vežbama koje izvodite.

Poput ručnih tegova koji se koriste za jačanje mišića ruku, tegovi oko zglobova su vrlo korisni za jačanje mišića nogu ali i što je ženama posebno bitno – gluteusa. Takođe ovi tegovi se koriste i kao vid terapije pri problemima sa kolenima i tetivama.

KAKO KORISTITI TEGOVE ZA ZGLOBOVE?

Ne postoje precizne vežbe pri kojima je moguće koristiti ovu vrstu tegova. To zapravo znači da sve vežbe koje inače praktikujete pri vežbanju kod kuće možete nadograditi upotrebom tegova za zglobove. Ne menjajući apsolutno ništa osim dodatka otpora, možete da vežbate kao i do sad s tim da će rezultati prijatno da vas iznenade u rekordnom roku. Čak i ako ne planirate da aktivno vežbate, nošenje tegova oko zglobova i kretanje po kući dok obavljate rutinske kućne poslove može u velikoj meri da doprinese poboljšanju vašeg fizičkog izgleda.

Ž.J.

Itvor: Total Beauty

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group