Veganuary: 5 dobrih razloga da postanete vegan na mesec dana

Januar je za mnoge idealan mesec za početak novog plana ishrane, sa ciljem detoksikacije. Dva od najpopularnijih globalnih pokreta koji prate ovaj pravac su „Dry January“ i „Veganuary“.

I dok nas „Dry January“ poziva da se odreknemo alkohola, „Veganuary“ ima cilj da se mesec dana pridržavamo veganske dijete. Nastavite da čitate da biste otkrili 5 najvećih prednosti koje možete dobiti ako budete vegani mesec dana.

Veganuary za ishranu bogatu hranljivim materijama

Izbacivanjem mesa, ribe i životinjskih proizvoda, neizbežno ćete morati da povećate unos druge hrane. U slučaju veganske ishrane, govorimo o integralnim žitaricama, voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Hrana koja sadrži više vlakana, antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja. U stvari, studije su pokazale da se čini da je veganska ishrana bogatija kalijumom, magnezijumom, folatom i vitaminima A, C i E. Zapamtite, međutim, da nisu sve veganske ishrane iste. Neophodno je birati celu, obogaćenu hranu da biste dobili adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina, vitamina B12, niacina, riboflavina (vitamina B2), vitamina D, kalcijuma, joda, selena ili cinka.

Veganuary vam može pomoći da izgubite težinu

Mnoge studije sugerišu da su vegani obično mršaviji i imaju niži indeks telesne mase (BMI). Najzanimljivije je da nekoliko studija izveštava da su veganske dijete efikasnije za gubitak težine od drugih. To se uglavnom dešava jer konzumiranjem veganske hrane smanjujete kalorijski unos tokom dana.

Veganska dijeta za niži nivo šećera

Vegani imaju tendenciju da imaju niži nivo šećera u krvi, veću osetljivost na insulin i manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. U stvari, studije pokazuju da veganska ishrana snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. Po svoj prilici, konzumiranje više vlakana i manje prerađene hrane obezbeđuje niže glikemijsko opterećenje i vremenom će se povećati osetljivost na insulin (što je dobra stvar).

Veganska ishrana smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Srodne studije pokazuju da vegani imaju do 75% manji rizik od visokog krvnog pritiska. Oni takođe mogu imati do 42% manji rizik od umiranja od srčanih bolesti. Veganske dijete su efikasne u snižavanju šećera u krvi, LDL (lošeg) holesterola i nivoa ukupnog holesterola. Ovo može biti posebno korisno za zdravlje srca, jer snižavanje visokog krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi može smanjiti rizik od srčanih oboljenja do 46%.

Veganuary je idealan za vas ako imate posla sa artritisom

Iznenađujući rezultat veganske ishrane je pozitivan efekat na ljude sa različitim vrstama artritisa. Veći sadržaj antioksidansa, probiotika i vlakana u veganskoj ishrani, moguća promena u crevnoj flori i nedostatak određenih namirnica, mogu biti razlog za ove prednosti. Nekoliko studija takođe sugeriše da veganska ishrana može pomoći u poboljšanju simptoma reumatoidnog artritisa, kao što su bol, oticanje zglobova i jutarnja ukočenost.

Veliko DA „Veganuary“ od nas!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group