Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Sve što možda niste znali o mleku od avokada

Postoji dakle sojino mleko, bademovo i kokosovo mleko, ovseno mleko, pa čak i mleko od banane - verovali ili ne.

Ali da li ste čuli za mleko od avokada? Možda ste do sad već imali priliku da probate ovaj napitak koji je sve češći na policama u mega marketima, ali on zapravo nije ono što većina ljudi smatra. S druge strane na pomen ovakvog naziva verovatno zamišljate kremasto, bogato hranljivim sastojcima mleko nastalo ceđenjem ove slasne voćke, ali zapravo je malo komplikovanije od toga.

Mleko do avokada je zapravo napravljeno od ovsenog mleka. Ono što ga odvaja od klasičnog ovsenog mleka je dodatak u vidu smrznutog sušenog avokada. Pored dodatka kremaste teksture i nagoveštaja ukusa, jarko zelene boje, vitamina i hranljivih sastojaka koje avokado sadrži, ovo je način da proizvođači smanje otpad pri proizvodnji o stvore održiv proizvod.

Da bi se napravilo ovo mleko, proizvođači otkupljuju voćke avokada koje iako ukusne i zdrave spolja i ne izgledaju preterano privlačno, zbog čega bi bile preskakane u radnjama od strane kupaca. Iako bi ove voćke u radnjama koštale manje i na taj način bile dostupnije kupcima, proizvođači ovog mleka plaćaju više za njih kako bi poljoprivrednici koji se bave sadnjom ovih voćki imali korist od cele priče.

Plantaže na kojima se uzgaja avokado se navodnjavaju kišnicom umesto tradicionalnih sistema za navodnjavanje zbog čega je ekološki faktor visoko prisutan u celoj priči. Takođe svake godine se na plantažama posadi oko 100 novih stabala avokada, kako bi se umanjilo emitovanje štetnih gasova i na taj način sačuvala planeta. Svakako još jedna važna stavka je što se ovo mleko pakuje i distribuira u ambalažama od reciklirane plastike.

Ukoliko ste na početku priče bili u najmanju ruku razočarani činjenicom da ne kupujete 100% mleko nastalo ceđenjem vašeg omiljenog voća, njegovi ekološki faktori nadoknađuju ovu razliku.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group