Suvo grožđe kao savršena alternativa nezdravim grickalicama

Suvo grožđe spada u jednu od popularnijih vrsta suvog voća, a dobija se sušenjem ili dehidratacijom grožđa.

Suvo grožđe ima široku primenu u kuvanju, a posebno se koristi za pripremu raznih kolača i pudinga. Ovi sitni plodovi su puni hranljivih materija i mogu poslužiti kao dobra alternativa za nezdrave grickalice. Postoji nekoliko vrsta suvog grožđa, a posebno se izdvajaju crno, zlatno i zeleno. Bez obzira na vrstu, suvo grožđe je bogato vitaminom B, C, folnom kiselinom, gvožđem, karotenom, leuteinom, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Ono pruža energiju, vitamine, minerale i antioksidante.

Suvo grožđe je dostupno tokom cele godine i ima visok nivo hranljivih vrednosti i lekovitih svojstva. Glukoza i fruktoza prisutne u grožđu povećavaju nivo energije, dok su hranljive materije dobre za vašu kožu i kosu.

Kakve su još prednosti konzumiranja suvog grožđa?

Sprečava anemiju

Suvo grožđe je izuzetno korisno za one koji žele da poboljšaju svoju krvnu sliku. Pošto je bogato gvožđem i vitaminima B kompleksa, svakodnevnim konzumiranjem unosite dovoljnu količinu gvožđa i sprećavate pojavu anemije.

Rešite se lošeg holesterola

Crno suvo grožđe sadrži nula holesterola. Ovo grožđe se koristi da eliminiše loš holesterol (LDL) u telu.

Osteoporoza

Nedostatak kalcijuma može da dovede do osteoporoze, a pošto je suvo grožđe bogato kalcijumom, može vas zaštititi od ovog i drugih poremećaja.

Poboljšava varenje

Konzumiranje suvog grožđa svakodnevno je jedan od najboljih načina za ublažavanje zatvora. Suvo grožđe vam pomaže da redovno očistite creva od toksina iz vašeg tela.

Smanjuje kiselost

Količina kalijuma i magnezijuma u ​​suvom grožđu smanjuju kiselost i efikasno sprečavaju pojavu kamena u bubregu i kardiovaskularne bolesti.

Dobro je za oči

Suvo grožđe sprečava makularne degeneracije i smatra se jednom od najboljih namirnica za zdravlje očiju.

Nega zuba

Kiselina prisutna u suvom grožđu sprečava propadanja zuba i štiti ih od karijesa. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group