Prirodne „pilule za spavanje“: 7 namirnica za zdrav san

Od same prirode...

Svi znaju koje su prednosti zdravog sna - smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti, podržava zdravu funkciju mozga i jača imunološki sistem, što je posebno važno tokom pandemije koronavirusa.

U idealnom slučaju, morate spavati od 7 do 9 sati dnevno bez prekida, ali ne uspevaju svi: stres, ludi radni ritam i višak digitalnih informacija mogu negativno uticati na trajanje i kvalitet našeg sna. U pokušaju da uspostave svoj režim, mnogi pribegavaju meditaciji, dubokom disanju, pa čak i tabletama za spavanje.

Savetujemo vam da potražite pomoć od same prirode - za vas smo prikupili 9 namirnica koje treba da jedete pre spavanja da biste duže i bolje spavali.

Badem

Bademi su bogati raznim vitaminima i mikro-mineralima - na primer, samo 28 grama badema sadrži oko 18% dnevne vrednosti fosfora i 23% vitamina B2 potrebnog za odraslo telo. Ali najvažnije za nas, ovi orasi su odličan izvor melatonina. Melatonin je poznat kao "hormon sna" - reguliše naš unutrašnji "sat" i signalizuje mozgu da zaspi. Stoga, mala šaka badema noću može dati željeni efekat "tablete za spavanje".

Ćureće meso

Ćuretina je jedan od najzdravijih mesnih proizvoda. Sadrži riboflavin, fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži aminokiselinu triptofan, koja aktivno stimuliše proizvodnju već poznatog „hormona spavanja“ - melatonina. Ova hrana je takođe bogata proteinima - neka istraživanja sugerišu da mala količina proteina takođe može izazvati pospanost.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice jedan je od najpopularnijih toplih napitaka poznat po svojim umirujućim svojstvima. Njegova upotreba stimuliše imunološki sistem, smanjuje anksioznost i poboljšava stanje kože. Takođe sadrži apigenin, antioksidans za koji se pokazalo da se uspešno bori protiv nesanice.

Kivi

Kivi je hranljiv i ima vrlo malo kalorija. Konzumiranje kivija blagotvorno utiče na nivo holesterola i funkcionisanje digestivnog sistema. Između ostalog, kivi je takođe dobar za spavanje. U 4-nedeljnom istraživanju, 24 odrasle osobe jele su svaki dan 2 kivija jedan sat pre spavanja. Do kraja studije, 42% volontera je brže zaspalo. To može biti zbog činjenice da kivi stimuliše proizvodnju "hormona sreće" - serotonina, koji je takođe uključen u regulaciju obrazaca spavanja.

Orah

Orasi sadrže oko 19 vitamina i minerala. Između ostalog, bogati su i melatoninom. Shodno tome, konzumiranje malih količina oraha može vam pomoći da prilagodite san.

Pirinač

Pirinač je takođe poznat po svojim korisnim svojstvima i po tome što je bogat brojnim vitaminima. Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i blagotvorno deluje na san. Lekari savetuju da jedete pirinač najkasnije sat vremena pre spavanja kako biste poboljšali kvalitet i trajanje sna.

Losos

Losos je jedinstven izvor vitamina D. Takođe je bogat omega-3 kiselinama, koje stimulišu mozak i sprečavaju srčane bolesti. Osim toga, ova kombinacija vitamina i kiselina blagotvorno utiče na san. Mala porcija lososa pre spavanja može poboljšati kvalitet i produžiti trajanje sna. Ali budite oprezni: ovo je prilično masna riba, pa je treba jesti u malim količinama noću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group