Sve prednosti brokolija i 3 ukusna recepta koje možete isprobati odmah

Ukusne "eksplozije" na vašem nepcu...

Brokoli je povrće bogato mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum. Osim toga, takođe ima više proteina od drugog povrća te vrste. Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuvano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuva na pari pruža više zdravstvenih koristi.

Sirovi brokoli sadrži skoro 90% vode, 7% ugljenih hidrata, 3% proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 gr.

100 gr brokolija sadrži:

  • Kalorije: 31
  • Voda: 89%
  • Proteini: 2,5 grama
  • Ugljeni hidrati: 6 grama
  • Šećer: 1,5 grama
  • Vlakna: 2,4 grama
  • Masti: 0,4 grama

Ugljeni hidrati: Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.

Vlakna: Vlakna su važan deo zdrave ishrane. Ona mogu unaprediti zdravlje creva, pomoći u prevenciji raznih bolesti i pomoći u gubitku težine. 100 gr sirovog brokolija obezbeđuje 2,3 grama vlakana, što je oko 5-10% dnevne vrednosti.

Proteini: Proteini su gradivni blokovi vašeg tela, neophodni i za rast i za održavanje. Brokoli ima relativno visok sadržaj proteina, koji čini 29% njegove suve težine, u poređenju sa većinom povrća. Međutim, zbog visokog sadržaja vode, brokoli obezbeđuje samo 3 grama proteina.

Brokoli sadrži razne vitamine i minerale, uključujući:

Vitamin C. Ovaj vitamin je važan za funkciju imunog sistema i zdravlje kože.

Vitamin K1. Brokoli sadrži velike količine vitamina K1, koji je važan za zgrušavanje krvi i može unaprediti zdravlje kostiju.

Folna kiselina (vitamin B9). Posebno važna za trudnice, folna kiselina je neophodna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.

Kalijum. Esencijalni mineral, kalijum je koristan u kontroli krvnog pritiska i prevenciji srčanih bolesti.

Mangan. Ovaj element u tragovima se nalazi u velikim količinama u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.

Gvožđe. Gvožđe ima mnoge važne funkcije u vašem telu, uključujući nošenje kiseonika u vašim crvenim krvnim zrncima.

Brokoli takođe sadrži mnoge druge vitamine i minerale u manjim količinama. U stvari, obezbeđuje po malo skoro svakog hranljivog materija koji vam je potreban. Konačno, pomaže u prevenciji raka, snižava nivo holesterola i pomaže zdravlju očiju.

Ukoliko volite brokoli u galeriji vam otkrivamo 3 recepta sa ovim povrćem. Verujemo da ćete uz ove recepte brokoli zavoleti još više i da će se često naći na vašem dnevnom meniju.

« 1 2 3 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group