Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Najbolja ishrana za tople letnje dane - šta treba zapamtiti?

Pravilna hidratacija će obezbediti ravnotežu našeg tela u vrućim danima.

Tokom izuzetno toplog perioda, prednost dajemo laganim jelima, voću i zelenom povrću. Zašto konzumiranje ledenih poslastica i vrlo hladne vode nije najbolji izbor, objašnjava specijalista za ishranu.

Tokom leta, treba da se setimo da izbegavamo teške obroke. Jedno od rešenja mogu biti hladne supe. Zbog niske kalorijske vrednosti ovih supa, izbeći ćemo pregrevanje tela tokom varenja.

Tradicionalne supe su obično kalorične i sigurno će pomoći kada nam bude potrebno dodatno zagrevanje. U vrelim danima, vredi jesti hladne supe. One sadrže više vode od masti ili proteina. Zahvaljujući tome, telo ne mora da troši mnogo energije, tako da se ne zagreva.

Tokom leta treba da jedemo mnogo povrća i voća. Oni nisu samo zdravi obrok, već i dobar način za obnavljanje količine vode u telu. Voće kao što su lubenica, grejpfrut, dinja, jagode ili pomorandže će ovde biti posebno delotvorno.

Zeleno povrće, ili krastavac, tikvice i brokoli, takođe su bogati vodom i sadrže elektrolite koji pravilno hidriraju telo.

Osnovni princip pri visokim temperaturama je često i sistematsko ispijenje vode. Tokom dana treba popiti 2-3 litra. U vrućim danima, obično refleksno posežemo za ohlađenom vodom, koja, međutim, može izazvati šok za telo, tako da je najbolje držati je na sobnoj temperaturi.

Jedan od proizvoda koje intuitivno koristimo za hlađenje leti je sladoled. Oni mogu biti dobra protivteža popularnim slatkišima, posebno kada su u pitanju nisko-kalorični sorbeti od voća bogati vitaminima. Međutim, treba imati na umu da razlika u temperaturi daje samo privremeni efekat, a tokom varenja sladoleda ponovo ćemo osetiti toplotu.

Šta zapamtiti o letnjoj ishrani:

• Pijte vodu na sobnoj temperaturi. Voda je najbolja hidratacija koja daje telu ravnotežu.

• Pijte smutije. Možemo ih pripremiti u mnogim verzijama, od povrća ili voća. Obično njihova priprema ne traje mnogo vremena, a to je lagan i zdrav obrok, koji obezbeđuje pravu temperaturu tela.

• Kladite se na zeleno povrće. Leti odaberite zeleno povrće. Skuvajte brokoli, kelj, spanać ili blitvu. Takođe jedite sirovo povrće. Odaberite sveže krastavce. Oni hidriraju telo i osvežavaju tokom leta. Zeleno povrće ne samo da hidrira telo, već i održava odgovarajuću telesnu temperaturu.

• Ponovo voće, voće i voće. Hajde da izaberemo posebno one plodove koji su bogati vitaminom C i visokim sadržajem vode. Možemo voće jesti sirovo ili iskoristit slakte plodove i pripremiti u obliku koktela ili osvežavajuće salate.

• Izaberite sladoled sa dobrim sastavom. Kada kupujete sladoled, pitajte prodavca o njihovom sastavu. Sladoled treba da sadrži uglavnom mleko, jaja i šećer. Izbegavajte sladolede sa veštačkim bojama i konzervansima. U slučaju sladoleda koji se prodaje u pakovanjima, najbolje je izabrati one koje imaju vrlo kratku listu sastojaka.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group