Kako se detoksikovati od šećera za 10 dana?

Evo jedne ne baš slatke istine - mi ubijamo naš organizam konzumirajući velike količine skrivenog šećera.

Zavisnost od šećera i brašna nije emocionalni poremećaj u ishrani. To je biološki poremećaj, vođen hormonima i neurotransmiterima koji podstiču žudnju za šećerom i ugljenim hidratima - što dovodi do nekontrolisanog prejedanja. To je razlog zašto je skoro 70 odsto ljudi i 40 odsto dece gojazno.

U jednoj studiji, naučnici sa Harvarda otkrili su da mlečni šejk sa visokim sadržajem šećera (u poređenju sa niskim sadržajem šećera) ne samo da je povećao šećer u krvi i insulin i doveo do želje za šećerom, već je izazvao ogromne promene u mozgu. Šećer je osvetlio centar zavisnosti u mozgu koji kolačiće i slatka gazirana pića prepoznaje kao neku vrstu droge.

Da li svakodnevno žudite za šećerom i ugljenim hidratima i ne gubite na kilaži dok ste na dijeti? Ako ste pozitivno odgovorili na ovo pitanje, vreme je za detoksikaciju i “odvikavanje” od šećera. Kako ćete to da uradite?

1. Odlučite se za detoksikaciju

Možete to uraditi iste sekunde samo je potrebna jedna odluka, recite: “Vreme je da se rešim šećera i da započnem zdraviji život.” To je to, prvi korak je urađen.

2.  Jednostavno prestanite da jedete šećer

Lakše je reći, nego uraditi. Od sada pijte hladnu tursku kafu bez šećera, ali i veštačkih zaslađivača. Zaslađivači samo povećavaju potrebu za slatkim i pretvaraju se u masno tkivo. Takođe prestanite da konzumirate hranu koja sadrži hidrogenizovane i trans masti.

3. Pijte vodu, kafu i čajeve

Drugim rečima - ne pijte kalorije. Držite se dalje od sokova, a pogotovo sirupa koji su puni šećera. Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća su savršena zamena, ali u normalnim količinama. Zeleni čaj i voda su obavezni!

4. Dodajte malo proteina

Unosite dovoljno proteina tokom dana, kako biste imali dovoljno snage da ga pregurate, a posebno za doručak. Proteini za doručak će izbalansirati nivo šećera u krvi, insulin i potrebu za slatkom hranom.

5. Jedite “prave” ugljene hidrate

Poznato je pravilo da se tokom dijeta skoro uopšte ne unose ugljni hidrati. Međutim postoji samo jedna vrsta ugljenih hidrata koja je dozvoljena i to u velikim količinama, a to je povrće. Jedino što treba izbegavati su krompir, bundeva i cvekla - ali samo tokom 7 dana. Nakon jedne nedelje ih slobodno možete jesti.

6. Unesite malo masnoća

Masnoća ne mora nužno da nas goji i da nas čini debelim. Zbunjuje vas ova činjenica? Šećer je kriv za to. Masnoće nam daju osećaj sitosti i balansiraju nivo šećera u krvi; daju nam energiju i bude sve ćelije.

7. Držite stres pod kontrolom

Nemojte se mnogo nervirati, počnite da vežbate! Napravite u toku dana nekoliko dubokih udaha i izdaha i radite jogu. Ne dozvolite da vas stres okrene ka šećeru.

8. Dobro se naspavajte

Manjak sna će vas terati da uzmete više ugljenih hidrata i šećera, kako bi organizam bio budan i brz. Jedna studija je pokazala da su studenti koji su spavali samo šest sati umesto osam imali uvećane hormone gladi, a smanjene hormone za suzbijanje apetita.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group