Kako izabrati savršeni avokado

Avokado je veoma zdrav, bogat je hranljivim materijama i donosi organizmu brojne prednosti.

Možete ga koristiti kao masku za kosu ili lice, ali nećete pogrešiti ni ako ga konzumirate. Avokado je bogat mononezasićenim kiselinama koje pomažu da se borite protiv masnoće u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dodatno, avokado ima visok sadržaj kalijuma, magnezijuma, folne kiseline, proteina, vitamina B6, C i E.

Preporučena količina je malo više od pola avokada dnevno.

Ali, da bi organizam iskoristio sve hranljive sastojke avokada, potrebno je da plod bude zreo. Kako kupiti zreo avokado u prodavnici?

Za sve ostale vrste voća i povrća može se primeniti pravilo da je čvrst plod mnogo bolji, ali ne i za avokado. Ubrati zreo avokado i pojesti ga na vreme je prava umetnost. Evo kako da u prodavnici prepoznate zreli plod avokada.

Pokušajte da uklonite peteljku. Ukoliko je teško odvojiti peteljku od ploda, avokado je nezreo. Ako peteljku sa lakoćom odvojite i vidite lepu zelenu boju, znači da je avokado idealan iznutra.

Takođe, boja avokada mnogo govori o zrelosti. Nezreo avokado je svetlo zelene boje i čvrst na dodir. Skoro zreo avokado je zeleno ljubičaste boje, na granici između čvrstog i mekanog. Zreo avokado je ljubičasto crne boje, mekan na dodir, a prezreo avokado je crne boje, premekan.

Kupite svež avokado i uživajte u svim prednostima ovog ploda.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group