Jabuka ili banana - koja je zdravija opcija?

Jabuke i banane su među najpopularnijim vrstama voća, ali ako biste morali da birate, šta je zdravije?

Verovatno već znate da je jednostavan način da poboljšate svoju ishranu da dodate više boje vašem tanjiru konzumiranje više voća i povrća. Međutim, voće se često tretira kao previše šećera ili ugljenih hidrata. Ono što ovde treba da istaknemo je činjenica da je malo šećera u ishrani u redu i da je voće prepuno drugih važnih hranljivih materija poput vlakana, vitamina i minerala. Ipak, ako morate da birate između jabuke i banane, evo šta treba da znate:

Jabuke

Jabuke sadrže nešto više vlakana od banana, hranljive materije koja podržava dobro zdravlje i promoviše sitost. Koža jabuke sadrži većinu ovih vlakana. Jabuke su takođe dobar izvor vitamina C, koji pomaže u podršci imunološkom sistemu. Ovo posebno voće takođe može pomoći u održavanju dobrog holesterola. Srodna studija je otkrila da su inače zdrave, sredovečne odrasle osobe koje su jele jabuku dnevno mesec dana doživele značajan pad nivoa LDL "lošeg" holesterola.

Banane

Banane su još jedan dobar izvor vlakana i imaju malo više proteina u poređenju sa jabukama. Sadrže otporan skrob, koji telo ne može da svari i umesto toga fermentira u debelom crevu. Ovo pomaže zdravlju creva i usporava varenje, povećavajući osećaj sitosti. Količina otpornog skroba u bananama se smanjuje kako sazrevaju i pretvara se u šećer. Zbog toga su zrele banane slađeg ukusa. Banane su takođe dobar izvor kalijuma, magnezijuma i mangana.

Njihove glavne razlike

Ove dve vrste voća su izuzetno slična u većini oblasti ishrane, a banane imaju blagu prednost u odnosu na jabuke kada su u pitanju vitamini i minerali. S druge strane, jabuke pobeđuju u vlaknima.

Veća razlika između jabuka i banana je ukus i tekstura. Ako želite nešto hrskavo i slatko, uzmite jabuku. Takođe postoji mnogo različitih sorti jabuka, a neke su najbolje za kuvanje, dok su druge savršene za grickanje. Ako tražite nešto mekše i malo lakše svarljivo (naročito pre treninga), posegnite za bananom.

Šta treba zapamtiti?

Voće sadrži šećer, ali jesti voće nije isto što i jesti slatkiše. Voće sadrži vlakna, važna za regulisanje šećera u krvi. Voće takođe sadrži različite vitamine i minerale, kao i moćne antioksidante koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja.

Jabuke i banane su i dobre grickalice, a mogu se koristiti i u slatkim i slanim receptima. Zapamtite da je redovno konzumiranje puno različitog voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, kvalitetnih proteina i masti najbolji način da svom telu date raznovrsne hranljive materije koje su mu potrebne.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group